Lubunya Arşivi 10 Ocak’ta açılıyor

Ocak 9, 2018

Lubunya Arşivi 10 Ocak’ta açılıyor

“Arşivden Sonra?” konuşma serisinin ikinci sezonu araştırmacı Serdar Soydan tarafından oluşturulan “Lubunya Arşivi” ile sona eriyor. Soydan’ın yirmi yıla yakın bir süreden beri üzerinde çalıştığı arşiv 10 Ocak Çarşamba günü saat 19.00’da SALT Galata’da dinleyenlerle buluşacak.

Kendini yeni kabullenmiş bir eşcinsel erkeğin kendininkine benzer hayatların izini sürmesiyle başlayan bu çalışmada, harf devriminden 80’li yılların ortalarına kadar Türkiye basınında LGBTİ yansımalarının izi sürülüyor. Soydan, konuşmasında ağırlıklı olarak 60’lı yıllardan günümüze trans varoluşa ve özellikle 70’lerin başında sahneye çıkmaya başlayan trans kadınlara değinecek. Gazete kupürleri, özel röportajlar ve edebi eserlerin ışığında 11 Haziran 1981 tarihinde sahne hayatından alıkonulan tüm bu kadınların yaşam ve kariyer öyküleri anlatılacak. Konuşmada 70’lerden 80’lerin sonuna kadar lubunyaları ilgilendiren, etkileyen pek çok tarihsel olay da ele alınacak.

SERDAR SOYDAN KİMDİR?

1980 yılında, İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sinema-TV Bölümü’nde tamamladığı lisans eğitiminin ardından, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimi aldı. Senarist olarak birçok televizyon dizisi kaleme almıştır. Çeşitli edebiyat dergileri ve kitap eklerinde yazıları yayınlanan Soydan, Bilge Karasu, Nezihe Meriç, Suat Derviş ve Nahid Sırrı gibi yazarların gazete ve dergi ciltleri arasında unutulmuş eserlerini gün ışığına çıkarırken bir yandan da yayın evlerine kitaplar hazırlamaktadır.

Kaynak: Gazete Duvar (9 Ocak 2018)

Yorum yapın