“Liseden Arkadaşlar”, bizi lise yıllarına götüren bir kitap

Mart 29, 2017

“Liseden Arkadaşlar”, bizi lise yıllarına götüren bir kitap

KusuratYayinlariSMSelçuk Aydemir’in “Liseden Arkadaşlar” adlı kitabı Küsurat Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“İnsanlar tanıdıkları insanları ister istemez yeni tanıştıkları zamanki gibi bilirler hep. Bu yüzden kaç yaşına gelirseniz gelin, anne babanızın gözünde altını değiştirdiği çocuksunuzdur. Sen senelerce altına sıç, onlar temizlesin. Sağım solum ağrıyor bile demekten aciz ol, ağzına lokma koymasalar aç gez, sonra vay efendim ben kaç yaşına geldim büyüdüm artık… Ceo olsan fark etmez. O seni badi badi yürüyüşünle hatırlayacak hep.”

Senarist ve yönetmen Burak Aksak yeni bir yayınevi kurdu: Küsurat Yayınları. Yayınevinin ilk kitabı ise “Liseden Arkadaşlar”. Kitap; Çalgı Çengi, Düğün Dernek, Kardeş Payı ve İşler Güçler gibi dizi ve filmlerinin senaristi ve yönetmeni Selçuk Aydemir imzalı.

Tabletlerin, Akıllı Telefonların Olmadığı Yıllar

Yazar, daha önce yayımlanan “Mahalleden Arkadaşlar” adlı kitabıyla dokuz yaşındaki Selçuk’un dünyasına götürmüştü bizi. Bir çocuğun para kazanmak için bulduğu yöntemlere, hayal kırıklıklarına ve başarma hırsına tanık olduğumuz kitabın devamı olan “Liseden Arkadaşlar” ise lise yıllarını yaşayan Selçuk ve arkadaşlarının başından geçen olayları anlatıyor. Tabletlerin, akıllı telefonların olmadığı; Çarkıfelek’in Çarkıfelek olduğu 90’lar… Beden dersinin heyecanla beklendiği, sigaraya başlanılan ve ilk yakalanın suçu ötekine attığı lise yılları. Kitap size hiç sıkılmayacağınız bir yolculuk vaat ediyor. Hem biraz da fotoğraf albümünüzü karıştırırken lise yıllarınızdaki fotoğraflarınıza denk gelmişsiniz gibi bir his.

Ebeveyn Korkusuyla Gizli Gizli İçilen Sigaralar

Küçükçekmece’nin küçük bir mahallesinden çıkan kahramanlarımız, bir önceki kitapta dolu dizgin giden çete işlerinden sıtkını sıyırmış. Selçuk artık kendisine idol olarak gördüğü “mahallenin reyisi” İsmet’in gözüne girmeye çalışmıyor; yeniden çeteleşmeyi zorlayan Mete ise artık Selçuk için bir başbelası. İlk kitapta altı üstüne getirilen mahallenin yerini bu kez lise alıyor. Her gün bir olayla karşımıza çıkan kahramanlarımız farklı farklı deneyimlerden geçiyor. Aşık oluyorlar, ilk kez sigara içiyorlar; yetişkin olma yolunda ilk adımlarını atmak isteseler de atamıyorlar. Selçuk ve arkadaşları lisenin çetesi, kavgası-gürültüsü, bir yandan ebeveyn baskısı derken bambaşka bir dünyada buluyorlar kendilerini.

Liseden Arkadaşlar , henüz dışarıya açılmamış Küçükçekmecesi, atari salonları, lise tuvaletinde içilen sigaraları, sınıfta oynanan uzun eşekleri; mahalledeki bakkalın aşık olunası güzel kızı, aynı evde yaşanılan maceracı dedesi ve dostluğun duru haliyle 90’lardaki lise hayatını izlemek için kesilen bir bilet.

Liseden Arkadaşlar’ın telif geliri ise Türk Böbrek Vakfı’na bağışlanacak.

edebiyathaber.net (29 Mart 2017)

Yorum yapın