Lezzetli polisiyelerden biri: “Willnot Kasabası”

Ekim 18, 2018

Lezzetli polisiyelerden biri: “Willnot Kasabası”

James Sallis’in “Willnot Kasabası” adlı romanı, Özde Çakmak çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Övgüye değer kariyeri boyunca James Sallis polisiye romanın en incelikli çizilmiş karakterlerinden birkaçını yarattı. Bu karakterlerin hepsi de insanlık hâlinin düşünceli gözlemcileridirler: siyahi özel dedektif Lew Griffin; emekli dedektif John Turner; Sürücü’deki adsız sürücü. Ve şimdi de Sallis’in en iyi karakterlerinin hanesine katılan Dr. Lamar Hale.

Willnot kasabasının dışındaki ormanlıkta çok sayıda kişinin cesedi bulunur. Bu durum yöre halkını sarstığı kadar kasabanın pratisyen hekimi, cerrahı ve vicdanı olan Hale’i de huzursuz eder. Bu sırada, FBI tarafından takip edilmekte olan Bobby Lowndes gizemli biçimde doğduğu kasabada, Hale’in kapısında yeniden ortaya çıkar. Lowndes’in ilerleyen aylarda karşılaştığı günlük dramlar Willnot’taki önceden kestirilemeyen hayatla çakışır. Ve Lowndes’e yöneltilen bir kurşun partneri Richard’ı yaraladığında Hale’in dünyası altüst olur.

James Sallis, taklit edilemez ve ustalıklı tarzıyla etkisinden uzun süre kurtulamayacağınız karakterler ve hafızalardan silinmeyecek sahneler canlandırıyor. “Yıllardır birlikte yaşadığın biri varsa tüm hikâyeleri duyduğunu sanırsın” der Lamar Hale, “ama asla duymamışsındır.”

James Sallis

1944 yılında Helena, Arkansas’ta doğan James Sallis Amerikalı bir yazar, şair ve müzisyendir. Aralarında Lew Griffin serileri, daha sonra sinemaya da uyarlanan Sürücü, Cypress Grove, The Killer is Dying ve Others of my Kind olmak üzere onlarca kurgu, şiir, çeviri, makale ve eleştiri kitabı bulunmaktadır. Sallis, eşi Karyn ile birlikte Phoenix, Arizona’da yaşamaktadır.

edebiyathaber.net (18 Ekim 2018)

Yorum yapın