Leyla Ruhan Okyay’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Nisan 18, 2018

Leyla Ruhan Okyay’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Fotoğraf: İlknur Atalkın

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

  1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklar için yazmak, onlarla iletişim içinde olmak bana haz veriyor. Yazarken yeniden çocukluğumu yaşıyorum. Onlara dünyayı, insanı kurguladığım öykülerle anlatarak, yaşam felsefelerinin oluşmasında katkıda sağlamayı çok değerli ve önemli buluyorum. Yaşanabilir bir dünyanın çocuklar aracılığıyla var edilebileceğine inanıyor ve onları çok seviyorum. 

  1. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Anımsadığım ilk kitabım, “Kedili Alfabe”. Ben onu yanımdan ayırmazdım, defalarca onun sayfalarını çevirip okumaya çalışmaktan, resimlerini izlemekten bıkmazdım. Bu sayede, okumayı sökmem keyifli bir serüvene dönüştü ve kolay oldu. Daha sonra bulduğum resimli kitaplar, “Polyanna”, “Gizli Bahçe” ilk aklıma gelenler. “Polyanna” yaşam felsefemi etkilemiş kitaplardan biri oldu.

  1. “Keşke ben yazsaydım,” dediğiniz bir kitap oldu mu?

Çok sayıda kitap var. Hele son yıllarda artan çeviri kitaplar, müthiş bir zenginliğe neden oldu.   Mesela Behrengi/ “Küçük Kara Balık, Roald Dahl/ “Charlie’nin Çikolata Fabrikası,” Oscar Wilde/”Mutlu Prens”, Ursula K.Le Guin/ Kanatlı Kediler Masalı dizisi, Neil Gaiman/ “Babamı İki Japon Balığı ile Değiş Tokuş Ettiğim Gün”, adlı kitaplardan birini yazmak muhteşem olurdu. Ama bir gün o düzeye ulaşabilirim.

  1. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

En son okuduğum  kitaplardan; Jozua Douglas’ın “Korkunç Yüzme Antrenörü”nde çocuğunun sıradan biri değil de ünlü biri olması için oğlunun  hayatını kabusa çeviren bir babanın hikâyesi anlatılıyor.  Ve çocuklara anlamsız baskılar ve dayatmalarla yapılan haksızlık konu ediliyor. Beni etkileyen ve gülümseten söz etmek istediğim diğer kitap ise Rocio Bonilla tarafından yazılmış ve resimlenmiş, “Dünyanın En Yüksek Kitap Dağı”. Olağanüstü yalın, sevimli bir üslupla, kitapların çocukların hayal dünyasını nasıl geliştireceğini vurgulayan bir kitap…  Üstelik resimleme de bir o kadar sevimli ve başarılı.

edebiyathaber.net (18 Nisan 2018)