Latife Tekin ilk kez çocuklar için yazdı

Ocak 20, 2020

Latife Tekin ilk kez çocuklar için yazdı

Latife Tekin’in “Altınçayır Vadisi’nin Çocukları” adlı romanı, 11 ve üzeri yaş grubu için Mehmet tekin’in resimleriyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Dil ustası Latife Tekin çocuklar için yazdığı ilk romanında, okurları çevre ve dostluk üzerine, destanlarla dolu yarı fantastik bir yolculuğa çıkarıyor.

Altınçayır Vadisi’nin menekşe boyalı evinde annesi, babası, büyükannesi ve kedisiyle yaşayan Asinaz, can dostu Semagül’ün özlemiyle doludur. Babasının yıllar önce kaza geçirmesine neden olan altın madeni yeniden açılmış, pek çok aile vadiden taşınmak zorunda kalmıştır. Vadinin çocuk grupları Hayalciler, Bilimciler, Kuşçular ve Altıncılar oyunlarını sürdürür, yetişkinler maden konusunda ne yapacaklarını düşünürken, Asinaz’ın aklı Semagül’de ve günden güne suskunlaşan annesindedir. Aradığı cevapların onu zamanda bir yolculuğa çıkaracağından ise henüz habersizdir…

Latife Tekin 11 yaş ve üzeri genç okurlar için kaleme aldığı romanında, doğayı ve insanı masalsı bir anlatımda buluşturuyor.

“Semocum, hayalciler cesur olmak zorunda mı? Bilge olmamız gerekiyor mu?”  

‘Karanlık suların bastığı yuvalarına dönüyordu karıncalar, telaşla. Sen diyordun ki, ‘Vakit geldi, soluğunu tut, peşlerine takılacağız, bizi geçmişe götürecekler.’ Sonra siste kaybolup gidiyordun birden. Şaka yaptığını düşünüp arkandan saymaya başlıyordum, 110, 120, 130… Ben saydıkça aydınlanıyordu ortalık, çıkıp gelmeni beklerken titremeye başlıyordum. Bilmediğim bir dünyadaydım. Uyandığımda, acıyla yanıyordu kalbim. Karıncalar seni geçmişe götürüp, beni geleceğe bırakmışlar.’ 

Latife Tekin Latife Tekin, 1957’de Kayseri’de doğdu. Dokuz yaşında ailesiyle İstanbul’a geldi. İlk kitabı 1983’te yayımlanan Sevgili Arsız Ölüm’dü. Ardından Berci Kristin Çöp Masalları (1984), Gece Dersleri (1986), Buzdan Kılıçlar (1989), Aşk İşaretleri (1995), Ormanda Ölüm Yokmuş (2001), Sedat Simavi Ödülü’nü kazandığı Unutma Bahçesi (2004), Muinar (2006), 2009’da Rüyalar ve Uyanışlar Defteri ve 2018’de Manves City ile Sürüklenme yayımlandı. Türkçenin yarına kalacak büyülü mirası olarak nitelenen romanları İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Japonca, Felemenkçe ve Farsça başta olmak üzere pek çok dile çevrildi. Latife Tekin’in ilk çocuk romanı Altınçayır Vadisinin Çocukları 2020’de yayımlandı.

edebiyathaber.net (20 Ocak 2020)

Yorum yapın