Kuzgun Acar’ın Kuşlar adlı heykeli restore ediliyor

Şubat 11, 2015

Kuzgun Acar’ın Kuşlar adlı heykeli restore ediliyor

kuslarHeykel sanatçısı Kuzgun Acar’ın (1928-1976) 1967 yılında tamamladığı Soyut Kompozisyon ya da halk arasında daha çok bilinen adıyla Kuşlar heykeli, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı tarafından restore ediliyor.

1967’den bu yana İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) 1. Blok dış cephesinde asılı duran ve İMÇ’nin sembolü haline gelen Kuşlar heykeli, olumsuz dış mekân koşulları altında geçen yıllar boyunca hayli yıpranmış, hatta bazı parçaları kopmaya başlamıştı. 2008 yılında İMÇ içindeki duvar mozaiklerinin temizlik ve bakımlarını gerçekleştiren, eserler ve sanatçıları hakkında bilgilendirme levhaları hazırlayan Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, 2013 yılında İMÇ yönetimi ve Fatih Belediyesi’nin de desteğiyle Kuşlar heykelinin restorasyon ve konservasyon işlerini üstlendi.

Restorasyon ve konservasyon çalışmaları için Prof. Dr. Üzlifat Özgümüş, Serra Kanyak, Halenur Katipoğlu, Hayri Fehmi Yılmaz ve Sibel Horada gibi konunun uzmanı sanatçı ve akademisyenlerin bir araya geldikleri bir Bilim ve Danışma Kurulu oluşturuldu. Mali desteğin Op. Dr. Oya Bayrı, sanatçı Canan Bozbağ, Vakıf Onursal Başkanı Faruk Pekin ve İMÇ Yönetimi’nce sağlandığı çalışmalar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Konservasyon Bölümü’nden Uzman Yrd. Doç. Özer Aktimur tarafından sürdürülüyor.

Restorasyon tamamlandığında, İMÇ’ye iade edilecek olan eserin bundan sonrası için en uygun koşullar altında korunması ve sergilenmesinin yolları üzerine çalışılıyor. Proje Bilim ve Danışma Kurulu’nun önerileri ve İMÇ Yönetimi’nin sağlayacağı olanaklarla Kuşlar heykeli, kısa süre sonra yeniden ait olduğu ve özdeşleştiği yerinde İstanbullularla beraber olacak.

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, restorasyon sonrasında eserin İMÇ’ye iadesiyle birlikte bir dizi etkinlik de düzenlemeyi planlıyor. Hem eserin hem de sanatçının kamuoyunca bilinirliğinin artması, sanat eserlerinin korunması ve bu alanda uygulanan teknikler konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi, sanatın kent yaşamı içindeki öneminin vurgulanması gibi amaçlarla düzenlenecek panelde, Kuzgun Acar’ın öğrencileri ve konunun uzmanlarının bir araya gelecekler. Ayrıca sanatçının diğer çalışmalarına da referans olacak bir teatral performans da bu panele eşlik edecek.

edebiyathaber.net (11 Şubat 2015)

Yorum yapın