Kütüphaneciler “değişim” için yürüdü

Mart 26, 2012

Kütüphaneciler “değişim” için yürüdü

8. Kütüphane Haftası kutlamaları kapsamında, 25 Mart Pazar günü, Taksim İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen “İstanbul Kütüphaneleri Yürüyor” etkinliği ile, İstanbul halkı, kütüphaneleri keşfetmeye ve korsan yayıncılıkla mücadeleye çağrıldı.

“Kütüphaneler ‘Sizi’ Değiştirir” teması ile gerçekleştirilen yürüyüşte, kütüphanelerin sahip olduğu kaynaklar ve sunduğu hizmetler aracılığı ile  bireysel ve toplumsal değişimlere kaynaklık etme rolüne dikkat çekilerek, kent halkının kütüphaneleri keşfetmeleri, kullanmaları ve sahiplenmeleri istendi. 

Şenlik havasında, haklın yoğun ilgisi ve katılımı ile gerçekleşen yürüyüşe; kütüphaneciler, bilgi kurumları yöneticileri, yazarlar, edebiyatçılar, yayıncılık sektörü temsilcileri, yayınevleri, sivil toplum örgütleri , üniversite öğrencileri ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık altı yüz kişi katıldı. İstiklal Caddesi’ndeki turistlerinde katıldığı yürüyüşte, bu yıl ilk kez yabancı dilde slogan ve afişler de kullanıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Bandosu’nun eşliğinde, Tünel Meydanı'ndan başlayıp Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulması, İstiklal Marşı  ve basın bildirisinin okunması  ile son bulan yürüyüşle;  halkın kütüphanelerin yaşamdaki değerine ve insanlar üzerindeki değişim etkisine  ilişkin sloganlar ve pankartlar taşındı,  broşürler ve kitap ayraçları  hediye edildi.   “Kütüphaneleri Keşfedin, Korsanı Yok Edin!” sloganıyla renklenen yürüyüşte; yayıncılık sektörünün önemli sorunlarından biri olan “korsan yayıncılığa”  dikkat çekilerek, korsan yayıncılığı önlemede alternatif bir çözüm olarak “nitelikli kütüphanelerin yaygınlaştırılması” ve “kütüphane kullanma alışkanlığının geliştirilmesi” önerildi.

Yürüyüşe sırasında, Nostaljik Tramvay’da gerçekleştirilen  drama çalışmalarında ise; kütüphaneci ve drama eğitmeni Çiğdem Odabaşı eşliğinde, Marmara ve İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü  öğrencileri tarafından haftanın temasına uygun olarak hazırlanan canlandırmalar sunularak, verilen mesajlar pekiştirilmiş oldu.

Yürüyüşün sonunda Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Mehmet Manyas tarafından okunan basın bildirisinde özetle;  “kütüphane ve bilgi kurumlarının,  bireysel ve toplumsal değişimlere kaynaklık ettiği, insanları, kurumları ve toplumları, yaşamın vazgeçilmez bir gerçekliği olan “dönüşüm”e hazırladığı” belirtildi.  Kent kimliği ve kent kültürünün yaşatılmasında, canlı kalmasında, kültürel değerlerin geleceğe aktarılarak, kuşaklar arası iletişimin sağlanmasında kütüphaneler, arşivler ve bilgi kurumlarının köprü işlevi üstlendiğine dikkat çekilen bildiride,  “tüm bu süreçlerde, mesleki eğitim görmüş, nitelikli kütüphanecilerin varlığının” önemine dikkat çekilerek, ülkemizde kütüphanecilerin çalışma koşulları ve statülerinin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Bildiride ayrıca; “kütüphanelerin düşünce ve bilgi edinme özgürlüğünün yaşatıldığı kurumlar olarak hep var olacakları ancak kent halkının bilgi edinme hakkını kullanarak bilgiyi,  kitabı, kütüphaneyi gündelik yaşamında talep etmesinin bu süreçleri olumlu etkileyeceği” ifade edildi.

Ülkemizin korsan yayıncılık cenneti olarak anılmasından rahatsız olduklarını belirten kütüphaneciler, kütüphane kullanma alışkanlığının gelişmesiyle, korsan yayınlara talebin azalacağını ifade ederek,  tüm kesimleri sorumluluk almaya ve işbirliğine davet ettiler. 

edebiyathaber.net (26 Mart 2012)

Yorum yapın