“Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı Ödülleri” sahiplerini buldu

Mart 20, 2017

“Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı Ödülleri” sahiplerini buldu

Sevim_AkOkul Kütüphanecileri Derneği tarafından beşinci kez düzenlenen “Geleneksel Okuma Kültürüne Katkı Ödülleri”nin bu yılki sahipleri açıklandı. Can Çocuk Yayınları Türkiye’de çocuk edebiyatının gelişimindeki öncü kimliğiyle, yazar Sevim Ak da çocukları edebiyatla buluşturan “Ev Kütüphanesi” projesiyle ödüle layık bulundu.

Erdal Öz’ün 1981 yılında 30 kitapla yola çıkarak kurduğu Can Çocuk Yayınları, dünya çocuk edebiyatının önemli yapıtlarını Türkçeye kazandırması, Türkiye’de çocuk edebiyatının gelişimine öncülük etmesi, Türk edebiyatının önemli yazarlarını bünyesinde toplayıp bugüne dek yerli ve yabancı beş yüzü aşkın kitap yayımlaması nedeniyle yayınevi olarak 2017 yılı ödülüne layık bulundu.

Ödüle değer bulunan, okuma kültürüne katkı sunan projeler:

İstanbul Anadolu yakasında Feneryolu’nda bulunan eski bir aile evini “Ev Kütüphanesi”ne dönüştüren, hem kendi kitaplarından hem de bağış kitaplardan bir kütüphane ve okuma ortamı yaratan, randevularla çocuk grupları alarak kitaplar üzerine yazarlar, çizerler ve editörler eşliğinde söyleşiler, yaratıcı okuma etkinlikleri, drama çalışmaları ve bunlara benzer pek çok renkli etkinliğin hayata geçmesini sağlayan projesiyle değerli yazar Sevim Ak,

”Köylere Kütüphane” projesiyle 2002 yılından bu yana oğlu Recai Şeyhoğlu ile İzmir, Manisa, Balıkesir, Bolu ve Tokat köylerinde 40’a yakın kütüphane açan, kitap ve kütüphane aşkıyla hastalıklara direnen 22 Ağustos 2015’de aramızdan ayrılan Rasime Şeyhoğlu’nun değerli anısına saygıyla Recai Şeyhoğlu,

Kütüphanesi olmayan okullarda kütüphane kurma hayaliyle çocukları okutmaya gönüllü ve istekli öğretmenler bularak proje destekçileri ve gönüllülerle okullara kütüphane kuran, Her Çocuk Bir Tohum Projesi”nin kurucusu, yürütücüsü, okuma aktivisti Yasemin Pforr projeleri dolayısıyla ödüle değer görülen isimler.

Yazar olarak ise çocuk edebiyatı alanında sayısız eser veren, fuar fuar, okul okul, il il çocuklarla 40 yılı aşkın zamandır söyleşiler yapan, her söyleşisinde kütüphane ve okuma kavramının önemini anlatan üç kuşağın değerli yazarı Muzaffer İzgü ödülün sahibi olacak.

Gelenekselleşen “Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı Ödülleri”nin beşincisi, 53. Kütüphane Haftası​ kutlamaları kapsamında, 1 Nisan Cumartesi günü, Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi, Abidin Dino Salonu’nda saat 16.30’da gerçekleşecek ödül töreninde sahiplerine verilecek.

edebiyathaber.net (20 Mart 2017)

Yorum yapın