Kütüphane Haftası Başlıyor

Mart 20, 2012

Kütüphane Haftası Başlıyor

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Merkezi’nin 48. Kütüphane Haftası, “Bilgi, Toplumu Çoğullaştırır” temasıyla 26 Mart – 01Nisan 2012 tarihleri arasında kutlanacak.

2011’de ilk kez Ankara dışında İzmir, Efes Antik kentindeki Celsus Kütüphanesinde gerçekleştirilen Kütüphane Haftanın resmi açılışı bu yıl bir çok kültürün bir arada yaşadığı Hatay’da.

Haftanın resmi açılış töreni, 26 Mart 2012 Pazartesi günü, saat 10:00’da, Antakya Meclis Kültür Sanat Merkezi’nde uluslararası katılımla gerçekleştirilecek. Törende, üç semavi din ve altı mezhebin mensuplarından oluşan ve Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Antakya Medeniyetler Korosu bir konser verecek.

Açılış konuşmalarının ardından, 2011’de basında yer alan kitap, kütüphane konulu haberlerin derlenmesinden oluşan “Almanak 2011” adlı kısa video ile Kültür Bakanlığı’nın hazırladığı “Sıra Dışı Okurlar Belgeseli”nin üçüncüsü izlenecek.

Sıra Dışı Okurlar Belgeseli’nde, Türkiye’de kendi kendine okuma alışkanlığı kazanmış ve bunu yaşamının en önemli parçası haline getirmiş, okuduklarıyla yaşamına yön vermiş kişiler konu ediliyor. Video gösterimi kütüphane temalı sokak röportajları ile sona erecek.

Açılış etkinliği plaket ve ödül töreni ile devam edecek.

Etkinlik kapsamında aynı gün “Çok Kültürlülük ve Kütüphaneler” konulu bir de panel düzenlenecek. Antakya Savon Otel Toplantı Salonu’nda, saat 14:00’te gerçekleştirilecek paneli, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula yönetecek.

Panele Almanya’dan kültürlerarası kütüphanecilik çalışmaları konusunda iki uzman kütüphaneci Nürnberg İl Halk Kütüphanesi’nden Susanne Schneehorst ve Berlin İl Halk Kütüphanesi’nden Tarık Seden katılacak. Diğer panelist araştırmacı yazar Mehmet Tekin olacak.

81 ilde kitap okunacak

Bu yıl 50. Kuruluş Yılını kutlayan Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul, Ankara şubeleri de Hatay şubeleri dışında özel etkinlikler de gerçekleştirecek.

Etkinlikler kapsamında 26 Mart Pazartesi günü 12.30-13.00 saatleri arasında 81 ilde toplumun kitap ve kütüphaneye ilgisini çekmek, toplumda okuma alışkanlığı konusunda farkındalık yaratmak için; kütüphaneciler, bilgi ve belge yönetimi bölümü öğrencileri, akademisyenler, yazarlar, çizerler, yayıncılar, okurlar hep birlikte kitap okuyacak.

Etkinliğe Okul Kütüphanecileri Derneği, Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Edebiyatçılar Derneği, Çizgi Roman Okurları Platformu, Koza Çocuk Kitaplığı ve Oyuncak Atölyesi, Toplum Gönüllüsü Gençler destek olacak.

Kaynak: edebiyathaber.net (20 Mart 2012)

Yorum yapın