Kurt Vonnegut’ın efsane romanı “Otomatik Piyano” yakında raflarda

Haziran 27, 2018

Kurt Vonnegut’ın efsane romanı “Otomatik Piyano” yakında raflarda

Kurt Vonnegut‘ın “Otomatik Piyano” adlı romanı, İrma Dolanoğlu-Çimen çevirisiyle April Yayıncılık tarafından temmuzda yayımlanıyor.

Tanıtım bülteninden

Kitabın editörlüğünü ünlü polisiye yazarı Algan Sezgintüredi üstlendi.

Otomatik Piyano; Yevgeni Zamyatin’in Biz, Huxley’nin Cesur Yeni Dünya ve Orwell’in 1984 romanlarıyla birlikte anılıyor.

Kurt Vonnegut, “ilerleme” hırsının “fazla ileri gitme” hatasını doğurabileceğini söylüyor.

Makineler tüm işleri yaparken, insanlar ne yapacaklarını şaşırmışlardır.

Paul Proteus, Amerikan kabusundan uyanınca, başı büsbütün belaya girer.

Otomatik Piyano, korkunç olayları mizahi bir dille anlatan Kurt Vonnegut’tan bir kahkaha tufanı, felsefe fırtınası!

Üçüncü Dünya Savaşı’ndan sağ kurtulmanız, yaşadığınız anlamına gelmez!

ARKA KAPAK 

İlerleme
Kulağa pek hoş gelen bir kavram.
Hep ileri, daima ileri! İnsanlığın gelişmesi, sınırlarını zorlaması, aşması…

Peki, bedeli?

Üçüncü Dünya Savaşı sonrası: Aşırı mekanikleşmiş bir toplum. Fabrikalar, tüm üretim, her şeyin çalışması için bir avuç insan, bir avuç becerikli mühendis yeterli. Geri kalanlarsa…

Bu toplumun süper-mühendislerinden Paul Proteus, yaşadığı ‘Mekanize Amerikan Rüyası’ndan uyanarak varlığını, hayatın anlamını, toplumdaki muazzam ayrışmayı, ilerlemenin nelere mal olduğunu sorguluyor. ‘İnsan’ dünyayı yeniden kazanmak için isyan hareketine mi katılmalı yoksa görece muazzam refahın bedelini ödemeye razı mı olmalı?

Otomatik Piyano, ataları Biz, Cesur Yeni Dünya ve dört yıl büyüğü 1984 gibi akıl-ilerleme-mekanikleşme temalı bir distopya. Ama farklı. Çünkü Vonnegut’ın distopyasındaki makineler, diğer distopyaların yazarlarının muazzam hayal güçlerinden çıkmış makineler değil, kitabın yazıldığı dönemde var olan makineler.
Otomatik Piyano bizleri uzakta değil, çok yakında olan bir şeye karşı, hem de ‘İlerleme’ye laf etmenin hiç hoş karşılanmadığı 50’li yıllardan uyarıyor ve teknolojinin muazzam gelişiminin işin içine insana has hırslar girdiğinde nerelere varabileceğini gösteriyor.

Otomatik Piyano, Kurt Vonnegut’ın bildik sivri dilli açık sözlülüğüyle, “Konusunu, konusu güle oynaya Biz’den araklanmış Cesur Yeni Dünya’dan güle oynaya arakladım,” dediği ilk göz ağrısı…

YAZAR HAKKINDA

Kurt Vonnegut 1922’de ABD’de doğdu. II. Dünya Savaşı sırasında Almanlara esir düştü. Tutuklu bulunduğu Dresden kentinin müttefikler tarafından bombalanmasına tanık oldu. Mezbaha 5, Otomatik Piyano, Gece Ana, Kedi Beşiği, Şampiyonların Kahvaltısı gibi romanlarıyla 21. yüzyıl edebiyatına esin kaynağı oldu. Ölümlüler Uyurken ise romanlarına ilham veren öykülerinden oluşuyor.

edebiyathaber.net (27 Haziran 2018)

Yorum yapın