“Küçük Prens” söyleşisi 22 Nisan’da

Nisan 21, 2016

“Küçük Prens” söyleşisi 22 Nisan’da

1492679326_kucukprens_Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, 22 Nisan 2017 Cumartesi günü saat 17.00’de gerçekleştirilecek söyleşide Küçük Prens koleksiyonerlerini ağırlayacak.

Türkiye’nin Küçük Prens koleksiyonerleri Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Sobacı, Biyolog Yıldıray Lise ve İş Adamı Kazım İnal, Satranç Müzesi’nde başkentlileri Küçük Prens’in etkileyici dünyasına götürecek. Söyleşide koleksiyonerler, dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarının başında gelen Küçük Prens’in farklı dil ve lehçelerdeki dünya serüvenini de paylaşacaklar.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı “Küçük Prens” söyleşisi ile kutluyor. Tüm dünyada kitapseverler kadar koleksiyonerlerin de tutkusu olan Küçük Prens’i bu kez koleksiyonerleri, bugüne kadar 321 dil ve lehçede yayımlanan ve baskı sayısı 200 milyonu geçen kitabın “neden bu kadar sevildiği ve farklı dil ve lehçelerde milyonlarca kez basıldığı” da değerlendirilecek.

Sobacı: “Türkiye Küçük Prens’in en çok basıldığı ilk 3 ülke arasında”

20 yıllık koleksiyoner Mehmet Sobacı, 283 dil ve lehçeden bin 492 Küçük Prens kitabına sahip. Yıldıray Lise’nin koleksiyonunda 308 dil ve lehçeden 1000’i aşkın, Kazım İnal’ın ise 103 dil ve lehçeden 341 Küçük Prens kitabı bulunuyor.

Küçük Prens’in çevrildiği 14’üncü dilin Türkçe olduğunu belirten koleksiyoner Sobacı, Başkentlileri bu özel söyleşiye davet ederek şunları söyledi:

“Küçük Prens, barındırdığı felsefi düşüncelerle, her yaşta okunabilecek ve her okunduğunda kişiye yeni bir dünya sunan, farklı algılar yaratan Fransız yazar Saint-Exupéry’nin şaheseridir. Bugün koleksiyonerlerimiz arasında 3 yaşında çocuklarımız da 72 yaşında yetişkinimiz de var. Türkiye Küçük Prens’i çok seviyor. Benimle gibi çok sayıda Küçük Prens sevdalıları var. Önde gelen koleksiyonerlerimiz arasında Yıldıray Lise, Kazım İnal, Melih Sisa, Oytun Eriş, Ali Lidar, ve İlyas Koç’u sayabilirim. Türkiye’de 200’e yakın yayınevi yaklaşık 150 farklı Küçük Prens çevirisi bastı ve bugün kitabın en çok basıldığı ilk üç ülke arasındayız. Bu, bizim için sevindirici ve gururlandırıcı bir durum.

Küçük Prens Müze Girişimi üyeleri olarak Yıldıray Lise ve Kazım İnal ile birlikte 22 Nisan Cumartesi günü saat 17.00’de Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde bu özel kitabın serüvenini konuşacağız. İlk baskısı 1943 yılında yapılan kitabın nasıl 7’den 70’e hitap edebildiğini, her okunduğunda nasıl oluyor da insana farklı bir haz verdiğini Ankaralı Küçük Prens tutkunları ve kitapseverlerle paylaşacağız.”

Satranç Müzesi, Türkiye’de önde gelen koleksiyonerlerin hafta sonu gerçekleştireceği etkileyici söyleşinin ardından sürprizleri ile Küçük Prens tutkunlarına keyifli dakikalar yaşatmaya hazırlanıyor. 7 kıtadan ve 105 ülkeden 600’ü aşkın satranç takımının eşlik edeceği ve her yaşa hitap edecek söyleşinin biletleri Satranç Müzesi gişesinden veya Biletix’ten temin edilebilecek.

edebiyathaber.net (21 Nisan 2017)

Yorum yapın