küçük İskender’den üç kitap

Kasım 17, 2017

küçük İskender’den üç kitap

küçük İskender’in yeni kitapları Türkçe Sözlü Hafif MaviKırık Kadeh Sineması İftiharla Sunar ile klasikleşmiş şiir kitabı Periler Ölürken Özür Diler Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Türkçe Sözlü Hafif Mavi

İnsanın olmadığı yerde şiir de yoktur. İnsan, olmadığı, alınmadığı yere şiiri de yakıştırmamıştır. Merak mı daha fazla arzu uyandırıcıdır, kuşku mu? Şiirin teklifsizliğindeki muamma, o unutulmuş sır, o beklenilen maddesel mucize, yani saf şiirin vücuda gelişi, dile gelişi yahut, herkesten saklanmalıdır. Şair bu görevle sorumludur. O yüzden ketum, olağan ve sarptır.

küçük İskender, şiir yazmanın ötesinde şiiri gözleyen, kollayan da bir şair. Türkçe Sözlü Hafif Mavi’deki deneme ile eleştiri, bazen de not almalar arasında gidip gelen bu  yazılar; şiire, edebiyata, genel olarak sanata ilişkin bir rehber niteliğinde. Usta ve sözünü esirgemeyen bir sanatçının yoğun ve titiz izlenimleri sanatla aranızda yeni köprüler kurmaya davet ediyor sizi.

Kırık Kadeh Sineması İftiharla Sunar

“Biz de bir gün büyüyecek ve üst kata çıkacaktık. O kalabalık içersinde masamıza oturacak, çevremizde edebiyatçılara, sanat kokanlara, sanatçı gibi içen, içkiye sanat tadı verenlere karışacaktık. Çünkü meyhanede olmak bir sanattı. Birbirini kırmamak, incitmemekti. Alkolle incelen boya gibi dünyayı yeniden boyamak, renklendirmekti.”

Şarkılar, filmler, şiirler, yeme-içme alışkanlıkları bir toplumun ortak hafızasını belirleyen en önemli yapıtaşları arasındadır. Bazen kulağınıza çalınan bir şarkı, bir filmin karesinden fırlayıp gelen bir karakteri yanı başınıza getirir. Bazen ortak hatırlanan bir şiir dizesi derin bir dostluğun yerini tutar. Meyhaneler ise Türkiye’de, özellikle de İstanbul’da ayrıca kuşaklar arasındaki usta-çırak ilişkisinin de altını çizer. Herhangi bir lokantada bulunmayan gizli bir hiyerarşi, zamanla kazanılan bir  kabul… Kendi kültürünü tanıyanlara açılan bir kapı.

Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden küçük İskender’in bu kitabı bir yeme-içme kitabı değil. Filmler, şiirler, şarkılar eşliğinde hepimizin ortak hafızasının geri planında var olan masumiyete saygı duruşu.

Periler Ölürken Özür Diler

“âşık oldum mu

kurt inerdi yüzüme

birden fazlaydı katilim

cesedimi bulamadı sahibim

bir yerime yağmur yağıyordu

ellerimden teki karşı safa geçmişti

bağırsam, ama bir de bağırsam çağırsam ağlasam

şair oldum sanacaklardı

canım, güzel abim!

bağlasana deli gömleğimi!”

Çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden küçük İskender’in ilk kez 1994 yılında yayımlanan unutulmaz şiir kitabı Periler Ölürken Özür Diler, yeni baskısıyla Can Yayınları’nda. Küçük İskender, güçlü dizeleriyle okuyucuyu aşkın ve tutkunun peşi sıra sürüklüyor.

küçük İskender’in Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:

“Her Şey” Ayrı Yazılır, 2016

Waliz Bir, 2016

Mayıs Giremez, 2017

The God Jr, 2017

Ölen Sevgilimin Şiir Defteri, 2017

küçük İskender, (Derman İskender Över), 28 Mayıs 1964’te İstanbul’da dünyaya geldi. Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde beş yıl eğitim gördü. Tıp eğitimini de, peşinden girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü de yarıda bıraktı. Şiir, roman, deneme, günlük gibi pek çok edebî türde eserler verdi. Yurtdışında yayımlanan antolojilerde şiirleriyle yer aldı. 2000 yılında Orhon Murat Arıburnu, 2006 yılında Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü’nü kazandı. 2014’te Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü, 2017’de Necatigil Şiir Ödülü’nü aldı. Avrupa’da, ABD’de şiir okumalarına, panellere, sempozyumlara katıldı. Kürtçe ve Almancada kitapları basıldı. Şiir performansları yaptı, Ağır Roman, O Şimdi Asker gibi sinema filmlerinde rol aldı.

 edebiyathaber.net (17 Kasım 2017)

Yorum yapın