Kopenhag Edebiyat Festivali’nde Türkiyeli üç yazar

Nisan 26, 2012

Kopenhag Edebiyat Festivali’nde Türkiyeli üç yazar

7-12 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan Kopenhag Uluslararası Edebiyat Festivali için Oya Baydar, Hakan Günday ve Aslı Erdoğan Kopenhag’a gelecekler. Üç Türkiyeli yazar festival için Kopenhag’a gelecek 20 ayrı ülkeden 50 yazarla birlikte edebiyat severlerin karşısına çıkacaklar. 

CPH: LITT tarafından yapılan açıklamada; ”Her ne kadar festivale katılan yazarların kitapları Danca’ya çevrilmemiş olsa da, Türkiye’nin bir çok alanda olduğu gibi edebiyat alanında da adından söz ettirmeye başlayan bir ülke haline gelmesi nedeniyle Türk yazarları festival için Kopenhag’a davet ettik” denildi.

Oya Baydar

1971′deki 12 Mart Darbesi sırasında, Türkiye İşçi Partisi ve Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) üyesi olarak, sosyalist kimliği nedeniyle tutuklandı ve üniversiteden ayrıldı. 1972-1974 arasında Yeni Ortam, 1976-1979 arasında Politika gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Eşi Aydın Engin ve Yusuf Ziya Bahadınlı ile birlikte İlke dergisini kurdu. Sosyalist yazar, araştırmacı ve eylem kadını olarak tanındı.

12 Eylül Darbesi sırasında yurtdışına çıktı ve 12 yıl boyunca Almanya’da sürgünde kaldı. Burada, sosyalist sistemin çöküş sürecini yakından yaşadı. Bu süreci 1991’de yayımladığı Elveda Alyoşa adlı öykü kitabında anlattı.

1992’de Türkiye’ye döndü. Tarih Vakfı ve Kültür Bakanlığı’nın ortak yayınları olan İstanbul Ansiklopedisi’nde redaktör ve Türkiye Sendikacılık Ansiklopedisi’nde genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra ardı ardına yayınladığı öykü ve romanları ile çok sayıda ödül kazandı ve sevilen bir yazar oldu.

Aslı Erdoğan

İstanbul Amerikan Robert Lisesi, ardından Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını CERN (Nükleer Araştırmalar için Avrupa Konseyi anlamına gelen Fransızca Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire)’de hazırladı. Rio de Janeiro’da başladığı fizik doktorasını yarıda bırakarak yazmayı seçti, iki yıl Güney Amerika’da yaşadı. 1994′te ilk kitabı yayımlandı.

1997′de Deutsche Welle’in düzenlediği yarışmada Tahta Kuşlar öyküsüyle birincilik ödülü aldı. Radikal gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. “Tahta kuşlar” adlı kitabı, dokuz dile çevrildi. “Mucizevi Mandarin” Fransa’da Actes Sud tarafından basıldı. “Kırmızı Pelerinli Kent” romanı Norveç Gyldendal Yayınları’nın Marg -omurilik- Serisi’ne seçildi. Kitabın Fransızca baskısı yine Actes Sud tarafından yapıldı. Romanın Bulgarca, Almanca, İngilizce ve Yunanca baskıları hazırlanıyor. Uluslararsı basında pek çok övgüyle adını duyuran yazar Lire Dergisince “geleceğin 50 yazarı” arasında gösterildi. “Hayatın Sessizliğinde” adlı şiirsel- düzyazı metni 2005 yılında yayınladı. Kitap, Dünya Yayınlarınca düzenlenen yılın kitabı ödülünü kazandı. “Hayatın Sessizliğinde” metninin bir bölümü Piccolo tiyatrosunda sahnelendi. Ayrıca kitaptan bölümler, dans tiyatrosuna dönüştü. Gazete yazıları ve çeşitli dergilerde çıkan öykülerinin toplandığı iki seçki; “Bir Kez Daha” ve “Bir Delinin Güncesi” adı altında 2006 yılında yayınlandı. Meet bursunu kazanarak, St.Nazere davet edildi.

Hakan Günday

29 Mayıs 1976’da Rodos’ta doğan yazar Hakan Günday ilköğretimini Brüksel’de tamamladı.

Ankara’da Tevfik Fikret Lisesi’ni bitirdi ve daha sonra Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü’nde üniversite eğitimine başladı.

Kaynak: haber.dk (26 Nisan 2012)

Yorum yapın