‘Konuşamayan’ işçi öyküleri: “Ahraz”

Nisan 16, 2018

‘Konuşamayan’ işçi öyküleri: “Ahraz”

Gazeteci Ümit Kartal’ın ilk öykü kitabı “Ahraz” Biz Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Sendikasız-örgütsüz işçilerin yaşamlarından kesitleri barındıran ‘Ahraz’, örgütsüz işçilerin çelişkilerle dolu dünyalarına ayna tutuyor. Kitapta, kitaba ismini veren Ahraz öyküsüyle birlikte 6 öykü bulunuyor.

‘HENÜZ İSTATİSTİKSEL BİR SAYI HALİNE GETİRİLMEDEN…’

Kitabın arka kapak yazısını yazan yazar Aydın Çubukçu, “İşçilerin varlığını topluca öldükleri zaman hatırlayanlar, Ümit Kartal’ın öykülerinde onları canlıyken, henüz istatistiksel bir sayı haline getirilmeden önceki halleriyle görecekler” ifadelerini kullandı.

‘GÖZDEN KAÇIRILMAMASI GEREKEN BİR KAYNAK’

Çubukçu: “İçeriden bir gözlemle anlatılan işçi sınıfının her bireyinin insan olarak taşıdığı evrensel özelliklerine tutulan bu aynada ‘insanın özü’ problemini emek dünyasının değerleri aracılığıyla bir kez daha düşünme olanağı bulunuyor.  AHRAZ, emek mücadelesinin boyutları üzerine düşünen ve siyaset yapanlar için mutlaka gözden kaçırılmaması gereken bir kaynak özelliği taşıyor. Ama yalnızca bu özelliğiyle değil, yüksek edebi değeri bakımından da elinizdeki kitap, emek edebiyatımız içinde yepyeni bir soluk olarak hak ettiği yeri mutlaka bulacaktır” dedi.

ÜMİT KARTAL KİMDİR?

1987 yılında Artvin’de doğdu. Erciyes Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü ekonomik ve siyasi sebeplerle yarım bıraktı. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunu.  Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans öğrencisi. Çeşitli dönemlerde fabrikalarda işçi olarak, pazarlarda tezgahtar olarak ve gazetelerde muhabir olarak çalıştı; dergilerde yazıları yayımlandı. Çeşitli sendikaların örgütlenme çalışmalarında görev aldı. 2016 yılında İzmir’de İz Gazete ve İz Dergi’yi, 2017 yılında ise Biz Kitap’ı kurdu. İzmir’de yaşıyor. Evli ve bir kızı var.

edebiyathaber.net (16 Nisan 2018)

Yorum yapın