Klasiklere yaraşır bir romantizm, rüzgârlı bir aşk hikâyesi: “Mistral”

Ekim 30, 2019

Klasiklere yaraşır bir romantizm, rüzgârlı bir aşk hikâyesi: “Mistral”

Angela Nanetti’nin “Mistral” adlı romanı, Nilüfer Uğur Dalay çevirisiyle ON8 Kitap tarafından 4 Kasım’da yayımlanıyor.

Tanıtım bülteninden

Akıllardan çıkmayacak bir eve dönüş olmuştu; nitekim Mistral hiç unutmayacaktı. Yaşamla başının derde girdiği karanlık anlarında, anılarındaki o ânı hatırlayacaktı. Artık uzaklarda kalmış o günkü mutluluklarından güç ve enerji almaya çalışacak ve nasıl bir zamanlar mutlulukla tanışmış ve onu tatmışsa, yine bulabileceğini düşünecekti hep.

Mistral. Akdeniz’e esen soğuk bir rüzgâr… Mistral. Koylarıyla benzersiz, uçurumlarıyla tehlikeli küçük adasında büyüyen yalnız bir genç… Cloe. Ardında duygu dalgaları bırakan genç bir kız… Ada. Kıyısına yanaşacak değişimin farkında değil.

Avrupa’nın en önemli yazarları arasında yer alan Angela Nanetti’den, ABD, Fransa ve İtalya’da önemli ödüllere değer görülmüş çarpıcı bir roman! Adalı insanla kentli insanın varoluş biçimlerini yalın ama güçlü bir dille öyküleştiren yazar, gençliğin girdabında sevgiye, tutkuya ve aşka dair bir arayış yolculuğu anlatıyor. Modern zamanların hızına inat, umut dolu bir bekleyişle, farklı dünyaların uzaklığına evrensel bir sevgi diliyle karşı çıkıyor. Nanetti’nin muhteşem betimlemeleri, okuru hayalle gerçeğin iç içe geçtiği, büyülü ezgilerin arka fondan hiç eksilmediği bir adaya davet ederken, klasiklere yaraşır, özlenen bir romantizm sunuyor.

Angela Nanetti, 1942’de İtalya’nın kuzeyinde, Bolonya’ya bağlı Budrio’da doğdu. Bologna Üniversitesi Ortaçağ Tarihi Bölümü’nü bitirdi ve İtalyanca öğretmenliği yaptı. Çocuklar ve gençlerle ilgili çok sayıda araştırmaya katıldı; 1995’te de kendini tamamen yazmaya adadı. Le memorie di Adalberto (Adalberto’nun Anıları, 1984), Cambio di stagione (Mevsim Değişikliği, 1988), Angeli (Melekler, 1999), La Compagnio della  Pioggia (Yağmur Kardeşliği, 2009) yazarın çeşitli dillere çevrilmiş eserlerinden bazıları. 2003 yılında Il Mondo dell’infanzia (Çocukluk Dünyası) adlı kitabıyla Hans Christian Andersen Ödülü’nü kazanan yazarın, yirmiden fazla dile çevrilen ve Günışığı Kitaplığı tarafından 2011’de yayımlanan Dedem Bir Kiraz Ağacı (Mio nonno era un ciliegio, 1998) adlı çocuk romanı, 2002 Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü’ne aday gösterildi, 2006 Chronos Ödülü’nü kazandı. ON8’in 2015’te yayımladığı Kuyrukluyıldız Eken Adam (L’uomo che coltivava le comete, 2002) adlı gençlik romanının yanı sıra, Düşler Sirki (2015; La città del circo Pop Corn, 2013) ve 100 Şatolu Çocuk (2018; Viola dei Cento Castelli, 2016) adlı çocuk romanları da ilgi gören Nanetti’nin, bir Akdeniz adasının büyülü atmosferinde geçen duygu dolu gençlik romanı Mistral (ON8, 2019) 2009 Uluslararası Genç Kütüphaneciler Birliği White Raven Ödülü’ne, 2010 Pippi Ödülü’ne ve 2011 Montreuil Gençlik Merkezi Pépites d’Or Ödülü’ne değer görüldü.

edebiyathaber.net (30 Ekim 2019)

Yorum yapın