İşte, kitap okumamamızın başlıca 7 nedeni!

Aralık 15, 2018

İşte, kitap okumamamızın başlıca 7 nedeni!

Neden Kitap Okumuyoruz?  Kitap okumamıza engel olan şey nedir? Herkesin kitap okumanın çok önemli olduğunu söylemesine rağmen neden kimsenin elinde kitap yok? İşte nedenleri:

1. Gelişen teknoloji

Teknolojinin son zamanlardaki yükselişi malum. Bu değişime toplum olarak çok çabuk adapte olduk.Vaktimizin büyük bir kısmını evde,okulda,otobüste kısaca her yerde elektronik cihazlar almakta.

2. Yanlış kitap türü seçimi

Kitap okumaya karar verdiğimizde önce hangi türleri sevdiğimize karar vermeliyiz. Aksi takdirde kitaptan soğuyacağımız için devamlılığı gelmeyecektir.

3. Ağdalı ve ağır dil

Okuduğumuz kitabın dilini anlayamamak kitaba olan ilgimizi azaltır. Anlamını bilmediğimiz kelimeler,betimlemeler aynı paragrafı defalarca okutturur. Sonunda kitap terk edilir.

4. Kötü çeviri ve hatalı kelimeler

Çeviri kalitesi bu düzeyde olan kitaplar, yeni başlayanları özellikle kitaptan soğutur. Tam kitap akıcı bir şekilde devam ederken cümle anlamsız kesilir ya da kelime olay akışını bozar. Bu durum çekirdek çitlerken 1 tanesinin çürük olması ve ağzınızın tadını bozmasıyla eşdeğerdir.

5. Vakit ayıramama

Akıllı telefonlardan kurtulsak bile,kitap okumaya başlamak oldukça zor. 2 Cilt olan sefiller ile okumaya başlarsak daima kitabın kalan sayfalarına bakacak olduğumuz için bunun vakit kaybı olduğunu düşünüp okumayı bırakıyoruz. 150 – 200 sayfa kitaplarla başlamak antrenman olacak ve iştah açacaktır.

6. Demografik ve kültürel yapı

Aile, okul, arkadaş ve iş ortamlarında okur yazar ilişkisi bulunmaması bu durumun en büyük etkenlerinden biridir. İnsan yapısı gereği örnek alır, ders çıkartır, toplumsal hareket eder. Örnek teşkil edecek unsur bulunmaz ise bundan haberdar olmayacağı için kitaba daha zor ulaşacaktır. Kitap okumanın öneminin aile ve kurumlar tarafından daha fazla anlatılması, buna yönelik etkinliklerin yapılması sonucu değiştirebilir.

7. Yüksek kitap fiyatları (en büyük neden)

Ülkemizde bu büyük bir sorundur. Zaten yüksek olan kitap fiyatları doların da yükselişiyle iyice zirve yapmış durumda. Okur da durumdan şikayetçi. Şu anda ortalama bir yayınevinin kitap fiyatı 25-35 TL arasında değişmekte. Bu zamlara direnin birkaç firma bulunmakta. Hatta  ucuz kitap konusunda ciddi şekilde iddialı olan bir firma var. ucuzkitapal.com stoklarında bulundurduğu 10 Bin çeşit kitabı 2 TL’ye satışa sunuyor. Tamamı kullanılmamış ve bandrollü kitapları stoklarından teslim ediyorlar. Üstelik kapıda ödeme imkanı da var. Buradan inceleyebilirsiniz. Biz sipariş verdik. Kitaplar gayet iyi.

edebiyathaber.net (3 Mayıs 2018)

Yorum yapın