İşte, kitap okuma sevdasını Instagram’a taşıyan akım Bookstagram ve bu akıma gönül veren hesaplar

Ocak 8, 2018

İşte, kitap okuma sevdasını Instagram’a taşıyan akım Bookstagram ve bu akıma gönül veren hesaplar

Onedio’dan Emirhan Başaran’ın haberine göre, Türkiye’nin en çok okuyanları Bookstagramlar.Öncelikle “Booksragram nedir?” sorusu ile başlayalım. Bookstagram, benim de aralarında bulunduğum, Instragram üzerinden okudukları kitapların yorumlarını, alıntılarını, birbirinden güzel fotoğraflarını paylaşan bir topluluk. Bir nevi Instagram bloggerlığı. Instagram’da sıklıkla rastlayabileceğiniz bu hesaplar fikirlerini takipçileri ile paylaşmakla birlikte binlerce insanın kitap okumasına katkı sağlıyor.Yaptıkları işi hiçe saymak mümkün değil. Çünkü sürekli aktif olmak büyük bir emek gerektiriyor. Haftada en az 3-4 paylaşım yapmak, her ay en az 7-8 (Bir ayda 30-40 tane okuyanlar da mevcut) kitap okumak ve okudukları kitaplara fotoğraf çekerek yorum yazmak büyük bir iş. Hesaplarını ilk açtıklarında hepsi bu işi bir hobi gibi görse de 5 bin, 10 bin hatta 30 bin takipçi elde ettikten sonra hobi olmaktan çıkıyor hatta bir işe dönüşüyor.

Yayınevleri Bookstagram hesaplarına kitap göndermek için yarışıyor. Neredeyse her yayınevinin Bookstagram hesapları ile bir ilişiği var. Yayınevleri Bookstagram hesaplarına kitap tanıtma karşılığında ücretsiz olarak kitap gönderiyor. Bu işi bir ‘hobi’ olarak yapan Bookstagram hesapları ise ücretsiz gelen kitapların tanıtımını yapıyor. Bu sayede hem Bookstgram hesapları, hem de yayınevleri karlı çıkıyor.

  1. HAVEYOUMETMYBLOG

Haveyoumetmyblog, yani ben 🙂 Şimdi bu kısımda kendimden bahsedemeyeceğim için bir arkadaşımdan hesabım hakkında düşüncelerini yazmasını rica ettim. Buyurun:Haveyoumetmyblog, hesabında okuduğu kitapların eleştirilerini yayımlıyor. Daha çok Bestseller ve yeni çıkan kitapları okumayı tercih ediyor. Profesyonel kamerası ile çektiği fotoğraflar ve büyük bir emek gerektirerek çektiği kitap tanıtım videoları ile yorumlarını takipçileri ile paylaşıyor. Aynı zamanda Instagram dışında blogunda da kitap önerileri, film/dizi önerileri ve diğer şeyler hakkında blog yazıyor.

Instragram hesabına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. Blog hesabına gitmek içinse buraya tıklayabilirsiniz.

  1. OKUYANMUALLİME

Bir değişik muallime. Okuyanmuallime Bookstagram hesabında yaptığı çizimler ile dikkat çekiyor. Her tür kitabı ayrım gözetmeksizin okuyan muallimemizin samimiyetine söyleyecek söz yok. Bir tanısanız çok seversiniz. Kitap eleştirilerindeki ayrıntılar kitabı hakkıyla yorumladığının kanıtı. Paragraf paragraf yazdığı kitap yorumları ise kusursuz.

Instagram hesabına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

  1. TARDİSAYRACLİKİZ

20 binden fazla takipçisi olan Tardisayraclikiz tam bir kitap kurdu. Yıllardır Bookstragram hesabından insanların hayatına yön veriyor. Okuduğu kitapların fotoğraflarını titizlikle çeken bu Booksragram hesabımızın kitap yorumlarına sonuna kadar güvenebilirsiniz. Yorumlarında oldukça samimi ve sonuna kadar objektif. Elif, aynı zamanda YouTube kanalında video çekiyor, blog hesabında ise Bookstagram’da olduğu gibi eleştirilerini paylaşıyor.

Instagram hesabına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. Blog hesabına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. YouTube kanalına gitmek içinse buraya tıklayabilirsiniz.

  1. KİTAPLARVESOZLERİ

Bookstagram dünyasının en aktif hesaplarından biri olan Kitaplarvesozleri‘nin bin üç yüzden fazla paylaşılmış gönderisi var. Uzun süredir işini titizlikle yapan Sena’nın 45 binden fazla da takipçisi var. “Ben kitap okuyamıyorum, okumak çok istiyorum.” diyorsanız Kitaplarvesozleri‘ni takip edebilirsiniz. Çünkü insanları kitap okumaya özendiriyor! Daha ne olsun. Sena’nın aynı zamanda YouTube kanalı da var. Orada da bir hayli aktif.

Instagram hesabına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. YouTube kanalına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

  1. OKUYANBİRİRMAK

Bookstagram hesapları aslında çok güzel işlere imza atıyor. Birçok insanın kitaplarla tanışmasına vesile oluyor. Yayınevleri tarafından reklam yapmanın birinci ayağı olarak görülüyor.

Okuyanbirirmak ise bir diğer Bookstagram üyesi. 40 binden fazla takipçisine okuduğu kitaplar hakkında görüşlerini paylaşıyor. Takipçileri ise onun fikirlerine güvenerek beğendiği kitapları satın alıyor.

Instagram hesabına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

  1. EVETHERNEYSE

Evetheneyse , Bookstagrammer, Blogger ve YouTuber olan bir diğer hesap. Bookstagramlar sanıldığının aksine çok büyük bir toplum. Her yıl düzenlenen kitap fuarlarında baş katılımcılar arasında yer alıyorlar. Hatta ilişiği oldukları yayınevlerinde fuar boyunca stant görevlisi olup takipçileri ile canlı iletişime geçiyorlar. Bookstagram’ın kimi takipçi kitlesi hesap sahibinin fanı olacak kadar sıkı takip ediyor. O ne önerirse onu alıyor.

Instagram hesabına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. Blog hesabına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. YouTube hesabına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

  1. GLADERBOOK

Bir diğer isim ise Gladerbook. 15 binden fazla takipçisine kitap önerilerini sunuyor ve çektiği fotoğraflar göz kamaştırıyor.

Instagram hesabına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İşte gördüğünüz gibi Bookstagram koskocaman bir aile. İçerisinde kitaplara dair ne ararsanız var. Her tür okuyucuya hitap eden binlerce Bookstagram hesabı var. Siz de herhangi birini takip ederek bir kitap aşığına dönüşebilirsiniz. Yeni çıkan kitaplar, klasikler, bestseller hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

edebiyathaber.net (8 Ocak 2018)

Yorum yapın