Kitap koleksiyonuna 7 adımda giriş dersleri

Eylül 22, 2014

Kitap koleksiyonuna 7 adımda giriş dersleri

26003898Hürriyet’ten Zeynep Miraç yazısında, “Herkesin kitapla az çok ilişkisi var,” diyor ve ekliyor. “Bir de herkes gibi olmayanlar var. Eski, nadir bulunan kitapların peşinde koşanlar… Onlar şu anda 8. Beyoğlu Sahaf Festivali’ndeler. Bu dünyaya girmek isteyenlere 7 adımlık bir rehber hazırladık.”

1. Beyoğlu Sahaf Festivali 7 Ekim’e kadar sürecek. Farklı şehirlerden gelen 70 sahafın buluştuğu festival, sizin de onlarla tanışmanız için harika bir fırsat. Gerçek bir koleksiyoncu için sahaflarla ahbaplık kurmak önemli.  O sizin ne istediğinizi bilecek, siz onun nerelere ulaşabileceğini… İlgilendiğiniz konuda bir kitap geldi mi, ilk arayacağı siz olacaksınız.

2. Sahaf Festivali nadir ve eski kitaplarla ilişki kurmak için de birebir. Çocukluğunuzu hatırlatan Zagor ciltleri, ilkokuldan beri görmediğiniz Küçük Hayat Ansiklopedisi, muhtemelen aile evinizden hatırladığınız eski Varlık Yayınları ciltleri, belki de kendi paranızla aldığınız ilk kitabın eşi… Hepsi aynı alanda. Burası da sizi cezbetmezse hiçbir yer etmez.

3. Eskiden sahaflara tek adreste ulaşmak kolaydı. Kaynak, Beyazıt’tı; şimdi dağıldılar. Beyoğlu’nda Turkuaz Sahaf ya da Kadıköy’deki İmge Sahaf hem içlerinde kaybolabileceğiniz hem de sahipleriyle tatlı tatlı sohbet edeceğiniz yerler. Diğer sahafların adreslerini merak ediyorsanız 2013 Ekimi’nde Yedikıta dergisi bir sahaf haritası vermişti. O haritayı arayın.

4. Kitap meraklılarının iki kaynağı var. Biri sahaflar diğeri de mezatlar. Gerçi mezatları da sahaflar düzenlediği için aralarındaki ilişki tavuk-yumurta misali. İstanbul’daki adresleri merak edenlere; çarşambaları Lamelif Sahaf’ta, cuma günleri Sahaf Kitap İçin’de, cumartesileri ise Gezegen Sahaf’ta mezatlar var. Küçücük dükkânları dolduranlar arasında aklınıza hayalinize gelmeyen bir belgenin peşinde koşan efemera meraklıları çoğunlukta olsa da, özel bir arayışı olmadan gelen ilim irfan sahipleri de mevcut. Kitapların fiyatları 1 TL’den başlıyor. 5 TL’ye çıkması sıradan, 10 TL iddialı, 20 TL büyük fiyat… Ama “ucuza kitap almak istiyorum” niyetiyle gelen burada mutlu olamaz, baştan söyleyeyim.

5. Türkiye’nin her yerindeki sahaflara ulaşmak isterseniz, www.nadirkitap.com adresi ideal. İstediğiniz kitabın adını yazıyorsunuz, artık Erzurum’da mı, Bursa’da mı, hangi sahaftaysa sayfası önünüze çıkıyor. Kargoyla yolluyorlar.

6. Kitaplarda ilk baskılar ve imzalı olanlar daha makbul. Kime imzalandığı da kitabın değerini arttıran bir etken. Cemal Süreya’nın Tomris Uyar’a imzaladığı kitap, bir inci tanesi kadar değerli (manevi olarak elbette). Zamanla kitapseverler bir temaya yönelirler. Belki fizik kitapları, belki yemek kitapları… Bazen daha derinleşir bu arayış, bazen de başka konulara doğru genişler.

7. Kitap koleksiyonculuğunda kendinize bir rehber arıyorsanız, Rıfat Bali’nin hazırladığı ‘Türkiye’de Koleksiyonerler ve Sahaflar’ (Libra Kitap) iyi bir başlangıç. Dünya sahaf kralı Hans Peter Kraus’un biyografisi ‘Bir Nadir Kitap Destanı’ (Müteferrika Yayınları) ve kitaplara olan aşırı tutkusu nedeniyle servet değerinde nadir kitap çalan John Charles Gilkey’in yaşamöyküsünü anlatan ‘Kitapları Fazla Seven Adam’ (Paloma Yayınları) da kitap düşkünlerinin ruh haline vâkıf olmak için ideal.

22 Eylül 2014

Yorum yapın