“Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi” raflarda

Aralık 5, 2018

“Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi” raflarda

Fernando Báez’in Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi kitabı Can Yayınları’ndan yayımlandı. 

Tanıtım bülteninden: 

“Kitap yakılan bir yerde sonunda insanları yakarlar.” – Heinrich Heine

Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi, Sümer tabletlerinden 2003’te Irak Ulusal Kütüphanesi’ndeki elyazmaları ve sanat eserlerinin yok edilişine kadar uzanan bir yelpazede kitap kıyımını ele alıyor.

İskenderiye Kütüphanesi’nin yakılışı, kaybolan büyük Yunan klasikleri, 13. yüzyılda dönemin kültür başkenti Bağdat’ı işgal ettiği sırada kütüphaneleri yakıp yıkan Moğol hükümdarı Hülagu, Avrupalı fatihlere eşlik eden misyonerlerin Aztek ve Maya kodekslerini yakması, Herculaneum’un yanmış papirüsleri, engizisyonun akıldışı acımasızlığı, D.H. Lawrence’tan James Joyce ve Salman Rushdie’ye çeşitli yazarların maruz kaldığı sansür ve benzeri uygulamalar, bu ilginç ve ürkütücü çalışmanın konusunu oluşturuyor.

Venezuelalı yazar Fernando Báez, çeşitli ülkelerde kültür kıyımına karşı toplumun her kesimini bilinçlendirmek amacıyla bölgesel ve kentsel çalışmalarda danışmanlık yapıyor ve kütüphanecilik alanında bir otorite olarak tanınıyor.

Fernando Báez: 

1963’te Venezuela’nın Ciudad Guayana kentinde doğdu. Şair ve yazar olan Báez, kariyerine Yunan felsefesi ve özellikle Aristoteles ile eski Aristoteles’çilik alanındaki çalışmalarla başladı. Kütüphaneler ve kütüphanecilik tarihi konusunda dünyanın en önemli otoritesi sayılan Báez, ABD’nin 2003’te Irak’ı işgali sırasındaki kitapların ve sanat yapıtlarının yok edilmesini anlatan araştırmasıyla tanındı. Bu kitap nedeniyle Başkan George Bush döneminde istenmeyen adam ilan edilerek ABD’ye kendisinin ve kitabının girmesi yasaklandı. Yazarın Los Fragmentos de Aristóteles (Aristoteles Metinleri, 2002), La Poética de Aristoteles (Aristoteles’in Poetika’sı, 2002) Historia de la Antiqua Biblioteca de Alejandria (İskenderiye Kütüphanesinin Tarihi, 2003), Kitap Kıyımının Evrensel Tarihi (2004), La Destrucción Cultural de Iraq (Irak’ta Kültürel Kıyım, 2004) adlı yapıtlarının yanı sıra El Traductor de Cambridge (Cambridge Çevirmeni, 2005) adında bir romanı bulunuyor. Fernando Báez UNESCO’daki danışmanlığının yanı sıra Avrupa ve Güney Amerika’nın çeşitli ülkelerinde kültür kıyımına karşı toplumların her kesimini bilinçlendirmek amacıyla bölgesel ve kentsel

Yorum yapın