Kitap dünyasındaki sekiz rekor

Eylül 24, 2023

Kitap dünyasındaki sekiz rekor

En küçüğünden en pahalısına, en çok okunanından en gizemlisine kitap dünyasından sekiz rekor:

DÜNYANIN EN PAHALI KİTABI

Leonardo Da Vinci’nin “Codex Leicester” adlı kitabı 1994’te New York’ta yapılan müzayedeye çıktığında en az 7 haneli bir fiyata satılması bekleniyordu. 30 milyon 800 bin dolara el değiştiren kitap dünyanın en zengini Bill Gates tarafından satın alındı.

DÜNYANIN EN ESKİ BASILI KİTABI

Gutenberg’in bastığı İncil’den 600 yıl önce M.S. 868’de başka bir basım tekniği geliştirilmişti. Diamond Sutra dünyanın en eski basılı kitabı olarak kabul edilir. Kitap, Buda ve onun öğrencilerinden biri arasında geçen bir diyaloğu içeriyor. Harfler ve resimler ahşap zemin üzerine basıldı, renklendirildi ve daha sonra kağıda aktarıldı.

DÜNYANIN EN KÜÇÜK KİTABI

Sadece 0,74 x 0,75 boyutlarındaki Japonya’dan bu nesne dünyanın en küçük kitabı rekorunu elinde bulunduruyor. “Shiki no Kusabana” (Mevsim Çiçekleri) adlı kitap 22 sayfadan oluşuyor ve 0,01 milimetre yazı tipiyle isimlerinin yazılı olduğu küçük çiçek illüstrasyonları içeriyor. Yayıncı Toppan, para basımında kullanılan bir teknik kullanmış.

DÜNYANIN EN ÇOK OKUNAN KİTABI

İncil birden fazla rekoru elinde bulunduruyor. Guinness Rekorlar Kitabı 2,5 ila 5 milyar arasında bir rakama işaret etmesine rağmen, kaç nüsha basıldığı sadece tahminlere dayanıyor. Dünya İncil Cemiyeti’ne göre bu sayıya her yıl yaklaşık 20 milyon İncil ekleniyor. Kitap 2 bin 500’den fazla dile tercüme edildi. Bu da bir rekor.

DÜNYANIN EN ÇOK OKUNAN ROMANI

Yel değirmenlerine karşı mücadele veren Don Kişot’un hikayesi, 400 yıldan uzun bir süre boyunca okuyuculara heyecan verdi. Richard Strauss ya da Pablo Picasso gibi birçok sanatçı da hikayeden ilham aldı. Miguel de Cervantes’in “Marifetli şövalye Don Kişot de La Mança” bugüne kadar 500 milyon kez basıldı. Karşılaştırmak gerekirse tüm Harry Potter romanları toplam 400 milyon basıldı.

DÜNYANIN EN KALIN KİTABI

Oldukça ağır. Agatha Christie’nin Miss Marple hikayelerinin tamamı 32 santimetre kalınlığında ve sekiz kilogram ağırlığında. Yaşlı dedektif 4032 sayfalık kitapta 32 olay, hırsızlık ve diğer suçları soruşturuyor. Harper Collins 500 kopyalık sınırlı sayıda özel baskı çıkardı.

DÜNYANIN EN GİZEMLİ KİTABI

Araştırmacılar bu çalışmada saçını başını yoluyor. Voynich’in el yazması, tamamen bilinmeyen bir yazı ve dilde yazılmış. Kitap aralarında tanımlanmamış bitkiler ve borularla birbirine bağlanmış banyo küvetlerinde oturan çıplak kadın çizimleri de dahil bir takım enteresan illüstrasyonlar içeriyor. 15. yüzyıla ait kitap bir zamanlar İmparator II. Rudolf’a aitti.

DÜNYANIN EN ÜRETKEN YAZARI

Daha çok Scientology’nin kurucusu olarak bilinen L. Ron Hubbard, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre 1084 ile eserleri en fazla yayınlanmış olan yazar. Sesli kitap rekorunu da elinde bulunduruyor. ABD’li bilim-kurgu yazarı, çok iyi romanlar yazmaya başlamıştı ancak daha sonra kurmaca olmayan tartışmalı Scientology organizasyonu için yazdı.

edebiyathaber.net

Yorum yapın