Kısa Modern serisinde bu ay: “Eşlikçi Kız”, “Neden Ucuz Saat Takıyorsun?”

Eylül 6, 2019

Kısa Modern serisinde bu ay: “Eşlikçi Kız”, “Neden Ucuz Saat Takıyorsun?”

Nina Berberova’nın “Eşlikçi Kız” ve Hans Fallada’nın “Neden Ucuz Saat Takıyorsun?” adlı kitapları Can Yayınları etiketiyle Kısa Modern serisinden yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Eşlikçi Kız

Pençe pençe kıskançlık

Devrim sonrası Rusya’sında ünlü bir opera şarkıcısı, onun zengin kocası ve üçgeni oluşturan genç ve yetenekli bir kadının odağında sarsıcı bir kıskançlık ve intikam hikâyesi.

Onun için vazgeçilmez, yeri doldurulamaz olmalıyım, sonuna kadar sadık, kendimi hiç düşünmeden.

Yetenekli bir piyanist olan, ancak fakir ve çekingen Soneçka, ünlü opera şarkıcısı Marya Nikolayevna’nın kapısını çalar. Marya Nikolayevna, Soneçka’nın erişemediği her şeye sahiptir: zarafete, güzelliğe, zengin bir kocaya. Avrupa turnesinde şarkıcıya piyanoda eşlik etmek için işe alınan Soneçka, çok geçmeden gölgesinde kaldığı bu görkemli figürden intikam almanın hayalini  kurmaya başlar. Nina Berberova’nın 1936 tarihli eseri Eşlikçi Kız, kıskançlık duygusunun kalbine inen sarsıcı bir yapıt.

#rusmodernleri #uzunöykü #kıskançlık #opera #müzik #piyanist #sadakatsizlik

Çevirmen: Roza Hakmen

NİNA BERBEROVA, 1901’de Petersburg’da dünyaya geldi. Bolşevik Devrimi’nden sonra 1922’de Sovyetler Birliği’ni terk eden Berberova, Avrupa’nın çeşitli yerlerinde yaşadıktan sonra 1924’te Paris’e yerleşti. Avrupa’da yaşayan Rusların yayımladığı Novy dom (Yeni Yuva) ve Russkaya Misl (Rus Düşüncesi) gibi dergilere editörlük yaptı. Berberova bu dergilere öyküler, şiirler, kitap ve film incelemeleri yazdı. Paris’teki edebî çevresinde Anna Ahmatova, Vladimir Nabokov ve Boris Pasternak gibi yazarlar bulunuyordu. Berberova, 1950’den itibaren ABD’ye taşındı, bu ülkenin vatandaşı oldu. 1958’de Yale Üniversitesi’nde Rus edebiyatı dersleri vermeye başladı, 1963’te Princeton Üniversitesi’nde öğretmenliğe devam etti. 1991’de Philadelphia’ya yerleşti ve 1993’te bu şehirde hayata gözlerini yumdu. Berberova’nın Avrupa’da ve dünyada tanınmasına sebep olan öyküler ve uzun öyküler arasında Eşlikçi Kız, Uşak ile Yosma, Astaçev Paris’te, Kara Acı ve Mozart’ın Dirilişi sayılabilir.

ROZA HAKMEN, 1956’da İzmir’de doğdu. İzmir Amerikan Kız Kole­ji’ni, 1979’da ODTÜ Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Başta Oscar Wilde, Car­son McCullers, Ernest Hemingway, Juan Benet, Nina Berberova, Ant­hony Burgess, Mario Vargas Llosa, Marguerite Duras olmak üzere edebiyatın önde gelen yazarlarının eserlerini çevirdi. Cervan­tes’in Don Quijote’sini İspanyolca aslından, Marcel Proust’un Kayıp Zamanın İzinde’sini de Fransızca aslından ilk kez eksiksiz olarak Türkçeye kazandırdı.

Neden Ucuz Saat Takıyorsun?

Sıradan insanlar, dev kasırgalar

Nazi Almanya’sında yoksul bir ailenin ümitsizliğini yalın ve mizahi bir dille anlatan Neden Ucuz Saat Takıyorsun?, aynı zamanda bir dönemin ve bir halkın portresini de sunuyor.

Soranlara diyorum ki: Bu ucuz saati takıyorum çünkü benim babam pinti, huysuz, çekilmezin önde gideni.

Fallada, Nazi Almanya’sında başıboşluk, yoksulluk, işsizlikle sınanan küçük insanların hayatlarından kesitler sunuyor. Yoksul bir ailenin Noel ümitlerinden bir babanın geçim derdine, bir haberin kasaba hayatında yarattığı çalkantıdan bir çuval patates yüzünden suya düşen evlilik hayallerine, bu hayatlara hükmeden feci ümitsizliği yalın bir dil ve acı bir mizah duygusuyla anlatıyor. Dev kasırgaların savurduğu sıradan insanları anlatan Neden Ucuz Saat Takıyorsun?, bir dönemin ve bir halkın portresi.

#almanmodernleri #öykü #nazialmanyası #ikincidünyasavaşı #yoksulluk #taşra #tarih #aile #geçim

Çevirmen: Nilay Kaya

HANS FALLADA, 1893’te Greifswald’da doğdu. Asıl adı Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen’dir. 1911’de karşılıklı intihar etmek amacıyla giriştiği bir düelloda arkadaşını öldürünce tutuklanarak psikiyatrik tedavi altına alındı. 1917-1919 yılları arasını morfin ve alkol bağımlılığı dolayısıyla çeşitli tedavi merkezlerinde ve özel sanatoryumlarda geçirdi. İlk yazarlık çalışmaları bu döneme rastlar. Adını 1931 tarihli Köylüler, Kodamanlar ve Bombalar’la duyurdu. Bununla birlikte asıl çıkışını ertesi yıl yayımlanan Küçük Adam Ne Oldu Sana? ile yaparak dünya çapında üne kavuştu. Gerçeği temel alan bir dışavurumculuğu öne çıkarması bakımından Yeni Nesnelcilik’e göz kırpan bu roman, Fallada’nın kısa sürede Erich Maria Remarque ve Erich Kästner gibi isimlerle beraber anılmasını sağlamıştır. Fallada, Nazilerin iktidarda olduğu yıllar boyunca romanlarını sansür ve baskıyla mücadele ederek yayımlayabildi. Yaşamı boyunca uyuşturucu ve alkol sorunuyla boğuştu. 1947’de Berlin’de uyuşturucu kullanımına bağlı kalp yetmezliğinden öldü.

NİLAY KAYA, 1982’de Almanya’da doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde Türk Edebiyatı alanında yüksek lisans yaptı ve Bilkent Üniversitesi’nde Türk Edebiyatı doktorasını tamamladı. Çeşitli dergilere edebiyat eleştirileri yazmakta, İngilizce ve Almancadan kitap çevirileri yapmaktadır. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde öğretim üyesidir. 

Kısa Modern serisinin diğer kitapları: Mihail Bulgakov: Morfin, D.H Lawrence: Ölen Adam

edebiyathaber.net (6 Eylül 2019)

Yorum yapın