Kısa Modern serisinde bu ay: “Böyle Yaşıyoruz Artık” ve “Saygı Duruşu”

Nisan 7, 2020

Kısa Modern serisinde bu ay: “Böyle Yaşıyoruz Artık” ve “Saygı Duruşu”

Susan Sontag’ın “Böyle Yaşıyoruz Artık” ve Siegfried Lenz’in “Saygı Duruşu” adlı kitapları Can Yayınları etiketiyle Kısa Modern serisinden yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Böyle Yaşıyoruz Artık

 AIDS’in toplumu kasıp kavurmaya başladığı yıllarda, New York’lu bir adam bu amansız hastalığın belirtilerini göstermeye başlar. Manhattan’ın eğitimli seçkin tabakasına ait geniş arkadaş çevresi, kullandığı ilaçlardan tuttuğu günlüğe kadar hastalık sürecini konuşurken, bir yandan kendi ölümlerini düşünür. Hastalık, asla yalnızca hastaya ait değildir. Sontag’ın bir dostunun hastalığa yakalanmasını öğrendiği gün bir oturuşta kaleme aldığı öykü ile AIDS ve Metaforları’ndan bir bölümü birlikte sunuyoruz.

#amerikanmodernleri #aidskrizi #doksanlar #newyork #hastane #ölüm

Çeviri: Cem Akaş

SUSAN SONTAG,­ 1933’te­ New­ York’ta­ doğdu.­ Çocukluğu­ Tucson,­ Arizona­ ve­ Los­ Angeles’ta­ geçti.­ On­ beş­ yaşındayken­ California­ Üni­ver­site­si’ne­ girdi.­ Bir­ yıl­ sonra­ Chicago­ Üniversitesi’ne­ geçiş­ yaptı­ ve­ 1951’de­ mezun­ oldu.­ Çalışmalarını­ Harvard­ Üniver­sitesi’nde­ sürdürdü­ ve­ felsefe­ doktorası­ yaptı.­ 1957­-1958­ yıllarında­ Paris­ Üniversite­si’nde­ çalıştı.­Daha­ sonra ­Amerika’ya ­dönerek ­Sarah ­Lawrence, ­City ­Univer­sity­ New­ York­ ve­ Columbia­ gibi­ üniversitelerde­ felsefe­ ve­ din­ tarihi­ dersleri­ verdi.­60’lı­ yıllar ­boyunca ­The New York Review of BooksCommentary­ve­ Partisan Review’da ­birçok ­denemesi ­yayımlandı. ­Film­ senaryoları­ yazan­ ve ­yönetmenlik de­ yapan­ Susan­ Sontag’ın ­deneme­leri ­arasında ­Sanatçı: Örnek bir Çilekeş, Fotoğraf Üzerine ve­ Başkalarının Acısına Bakmak­ sayılabilir.­ Yanardağ Sevdalısı, Amerika’da, Rüyaların Esiri ve ­Ölüm Tüneli­ adlı­ romanları dışında­ Ben, Vesaire ­adlı­ bir ­de ­öykü ­kitabı ­vardır.­Sontag ­2004’te ­New­ York’ta ­kanserden ­öldü.

CEM­ AKAŞ,­1968’de­ Mannheim’da­ doğdu.­ Kimya­ mühendisliği,­ siya­set­ bilimi ­ve ­Türkiye ­tarihi ­eğitimi ­aldı. Yayıncı ­olarak ­çalışmanın ­yanı­ sıra,­ roman,­ öykü­ ve­ deneme­ yazıyor,­ Woody­ Allen’dan­ Sir­ James­ Frazer’a,­ J.D.­ Salinger’dan­ Hanif­  Kureishi’ye­ kadar­ çeşitli­ yazarların­ yapıtlarını ­çeviriyor.­Başlıca­ çevirileri: ­Kendi Yazdıkları (John­ Len­non,­1991),­ Kalp Taşları (Ruth­ Rendeli,­1991),­ Böyle Yaşıyoruz Artık (Susan­ Sontag,­1995),­ Orta Sıklet Evlilik (John­ Irving,­1996),­  Eşsiz Hazlar (Harry­ Mathews,­ 2000), ­Borges’in Evinde (Alberto­ Manguel,­ 2002), Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üzerine­ (John ­Stuart ­Mill,­ 2019).

Saygı Duruşu                                       

Baltık kıyısında bir balıkçı kasabasında yaşayan lise öğrencisi Christian, İngilizce öğretmeni Stella’ya âşık olur. Tekne gezintileri ve kumsalda yürüyüşlerle geçen bir yaz boyunca onların bu dar görüşlü yerde sürdürmeye çalıştıkları gizli ilişkiye ve buna rağmen geleceğe dair sahip oldukları ümide tanık oluruz. Ancak bu gündüz düşünü alabora etmeyi bekleyen kaçınılmaz engeller vardır. Saygı Duruşu, acı dolu bir sondan geriye giden, deniz kokusunu ve ilk aşkın büyüsünü taşıyan kısacık bir roman.

#almanmodernleri #ilkaşk #yasakilişki #edebiyat #deniz #kayıp

Çeviri: Ayşe Sarısayın

SIEGFRIED LENZ,­1926’da­ Doğu­ Prusya’da ­Lyck’te ­doğdu.­1973’te­ Alman­ Dil ­ve ­Edebiyat  Akademisi üyeliğine ­seçildi.­ Roman,­ deneme,­ öykünün ­yanı ­sıra­ radyo­ ve ­sahne ­için ­tiyatro ­oyunları ­yazan­ Siegfried­ Lenz’in­ aldığı­ ödüller­ arasında,­ 1961­ Bremen­ Edebiyat­ Ödülü,­ 1979­ Andreas­ Gryphius­ Ödülü,­ 1984­ Thomas­ Mann­ Ödülü, ­1988­ Alman­ Yayıncılar ­ve ­Kitapçılar ­Birliği ­Barış ­Ödülü ­ile­1999­ Frankfurt ­Şehri ­Goethe ­Ödülü sayılabilir. ­Son­ olarak ­2003’te ­Johann­ Wolfgang­ von ­Goethe ­Altın ­Madalyası’yla ­onurlandırılan­ yazarın­ yapıtları ­bugüne ­kadar­ Türkçe ­de ­dahil ­olmak ­üzere ­otuzdan­ fazla­ dile ­çevrildi. ­Lenz, ­2014’te­öldü.

AYŞE ­SARISAYIN,­1957’de­ İstanbul’da­ doğdu. ­Kimya ­mühendisliği­ ve­ işletme­ eğitimi­ gördü.­ İlk­ kitabı,­ Behçet­ Necatigil’e­ ilişkin­ anılarının­ yer ­aldığı­ Çok Şey Yarım Hâlâ­ (2001).­Öykü ­kitapları­ Denizler Dört Duvar­2004 Yunus­ Nadi ­Öykü ­Ödülü’ne,­Yorgun Anılar Zamanı 2005­ Sait­ Faik ­Hikâye ­Armağanı’na,­ Karakalem Resimler, Dünya Kitap­ der­gisinin­ 2008 ­Yılın­ Telif  ­Kitabı ­Ödülü’ne­ değer ­görüldü. ­Diğer ­kitapları:­ Erdal Öz, Unutulmaz Bir Atlı (biyografi,­2009),­ Beşiktaş, Yollar ya da Anılar Boyunca­ (otobiyografik­ semt ­kitabı,­ 2009),­ Ansızın Günbatımı (roman,­ 2014),­ O Aşk Dinmedi­ (Selim­ İleri’yle ­nehir­ söyleşi, ­2017)­ ve­ Denize Yazıldı­ (biyografik­ anlatı, 2018).­ Çocuk ­kitapları ­da ­olan ­Ayşe­ Sarısayın’ın­ Siegfried­ Lenz’­den­ çevirdiği ­Almanca Dersi romanına,­ Dünya ­Kitap ­Yılın ­Çeviri ­Kitabı ­Ödülü­ verildi­ (2012).

Kısa Modern serisinin diğer kitapları: Mihail Bulgakov – Morfin, D.H Lawrence – Ölen Adam, Nina Berberova – Eşlikçi Kız; Hans Fallada – Neden Ucuz Saat Takıyorsun?, İzak Babel – Odessa, Katherine Mansfield – Koyda, Franz Kafka – Bir Köpeğin Araştırmaları, Oriana Fallaci – Doğmamış Çocuğa Mektup, Henry Handel Richardson- Çocukluğun Sonu, Iréne Némirovsky − Aile Bağları

edebiyathaber.net (7 Nisan 2020)

Yorum yapın