Kırşehir’in müziği UNESCO yolunda

Temmuz 24, 2019

Kırşehir’in müziği UNESCO yolunda

Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali ve Hacı Taşan gibi bozlak ustası ve halk ozanlarıyla dünyaya yayılan Kırşehir’in Abdal müziğinin, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na müzik dalında alınması için başlatılan çalışma Türkiye Milli Komisyonunca onaylandı.

Kırşehir Belediyesi, Kırşehir Kent Konseyi ve Ahiler Kalkınma Ajansının yaptığı ortak çalışmayla yapılan başvuru, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’ndan onay aldı. Kısa süre önce alınan onay mektubuyla UNESCO’nun Paris’teki merkezine müracaat yapıldı.

“Bozkırın tezenesi” Neşet Ertaş’ın, UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri’ne alınması ve “davulun efsanesi” Adem Göçer’in de Kültür ve Turizm Bakanlığınca envantere dahil edilmesinin teklif edilmesinin ardından Kırşehir, bir kez daha müziği ile UNESCO gündeminde yer alacak.

Ahiler Kalkınma Ajansı yetkililerinden alınan bilgiye göre, başvurunun UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Kültür Birimince de onaylanması durumunda, Kırşehir söz konusu ağa müzik alanında Türkiye’den kabul edilen ilk şehir olma özelliğini taşıyacak.

Kaynak: Sanat Karavanı (24 Temmuz 2019)

Yorum yapın