“Kırmızı Pabuçlar”: Margaret Atwood’un portresi

Aralık 6, 2013

“Kırmızı Pabuçlar”: Margaret Atwood’un portresi

kirmizi papuclar kapakEverest Yayınları’nın Unutulmayan Kadınlar dizisinden çıkan son kitap olan “Kırmızı Pabuçlar”, Margaret Atwood’un hayatının özellikle yazarlığa uzanan bölümüne odaklanıyor. Rosemary Sullivan’ın yazdığı kitabı Özlem Sevim Gayretli çevirdi.

Anılarından, mektuplarından, kendisinin, arkadaşlarının ve yakınlarının aktardığı anekdotlar toplandıktan sonra, yazar hakkında oluşan perspektifin bir sentezi. Sullivan, sinemada Kırmızı Pabuçlar’ı seyreden küçük Margaret’in, Kanada edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Margaret Atwood’a dönüşümünü akıcı bir dille aktarıyor. Atwood, karşısına çıkan bütün engellere, göğüslemek zorunda kaldığı tüm önyargılara rağmen kendine güvenmeyi, yazarlığından şüphe etmemeyi nasıl başardı? Hangi masalları okudu? Bu masallar hayallerine hangi katmanları ekledi, dünya imgesini nasıl etkiledi?

“Margaret Atwood’un yaşam öyküsü, birçok kadın yazarın ortak hikâyesinin bir parçası. Bu kadınlar, hem erkek hem kadın sanatçıya atfedilen ikonografiyi geri dönülmez bir şekilde değiştirdiler.”

Rosemary Sullivan, Montreal, Kanada’da doğdu. McGill Üniversitesi’ndeki eğitiminin ardından 1969’da Connecticut Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Ardından İngiltere’ye yerleşti ve Sussex Üniversitesi’ne girdi, 1972’de doktorasını aldıktan sona, Dijon ve Bordeaux üniversitelerinde dersler vereceği Fransa’ya doğru yola çıktı. Burada geçirdiği iki senenin sonunda Victoria Üniversitesi’nden davet alarak Kanada’ya döndü. 1977’den itibaren sürekli olarak kalacağı Toronto Üniversite’sinde dersler vermeye başladı. Kırmızı Pabuçlar’ın yanı sıra, kendisine Governor General’s Ödülü’nü kazandıran Shadow Maker: The Life of Gwendolyn MacEwen ve By Heart: Elizabeth Smart/A Life gibi biyografilerin de yazarıdır

edebiyathaber.net (6 Aralık 2013)

Yorum yapın