“Kim bu Göbekli?” | Mehmet Özçataloğlu

Haziran 5, 2017

“Kim bu Göbekli?” | Mehmet Özçataloğlu

mehmet-fotoÇocukların bekledikleri zaman geldi işte. Uzun bir yaz tatili Cuma günü alınacak karnelerle birlikte başlıyor. Gelsin bakalım bilgisayar oyunları, tabletler, telefonlar… Haklarıdır, yoruldular çünkü. Gecenin karanlık saatlerinde yollara düşüp okula gittiler. Yağmur demediler, çamur demediler, soğuk demediler. Kar demediler diyeceğim ama karda okula gitmediler. Neyse güzel bir yaz tatili diliyorum onlar için. Oyun, eğlence tamam da kitapları da ihmal etmeyelim. Yaz tatili demek bir anlamda da okulun açık olduğu dönemdekinden daha çok kitap okuyabilmek demektir. Karanlıkta yollara düşen çocuklar kitaplarla yürüyecekler aydınlığa.

Tatilin başlamasıyla birlikte şimdi hemen her yerden okuma listeleri de sunulacak çocuklara. Başta öğretmenler olmak üzere gazetelerin kitap ekleri, edebiyat siteleri, alanın uzmanı veya ilgilisi kişilerden görüş alarak tavsiyeler sunacaktır. Benim de sunmuşluğum vardır. Fakat her liste eksiktir biraz. Bu listelerden çağdaş edebiyatı kucaklayanlar eksik; klasikleşmiş hemen herkesin bir anda aklına gelen kitapları sunan listeler de eskidir. Bu hafta sözünü edeceğim kitabın da o eksik listelerin dışında kalanlardan olacağını düşünüyorum.

Kitabımız Çizmeli Kedi Yayınları’ndan. Çizmeli Kedi 8. yaşını geride bıraktı geçtiğimiz günlerde. Daha nice yaşlarını kutlarlar umarım. Geride kalan 8 yılda ortaya koydukları kitaplara bakınca büyük bir alkışı ve saygıyı hak ediyorlar. Nedeni ise kitapların niteliği ile birlikte iki kişilik dev bir kadro ile bu işi kotarmaları.

Kitabın adı “Göbekli ve Bir Ordu Kedi.” Murat Aksoy imzalı kitap, hacmi ile ilk etapta göz korkutabilir. Tam olarak 420 sayfa. Fakat yazar o denli keyifli bir dil kullanmış ki sıkılmak da olası değil. Kahramanımız Göbekli anime ve manga düşkünü bir çocuk. Belki bu kadar çok kedinin olmasından dolayıdır, Garfield’ı anımsattı bana. Zaman zaman onun bir insan olduğunu unutup kedi olduğunu düşündüm kitabı okurken. Ve de çok eğlendim açıkçası.

Kitapla ilgili yazarın arka kapakta söylediklerini buraya alırsam sanırım biraz da ipucu vermiş olurum: “Bir miyav asla sadece bir miyav değildir! Kediler medeniyetinde işler karışmış. Onları ancak bir işaretli kurtarabilir. Dünya üzerindeki son işaretli de… Kim mi? Kim olacak, daha ilk teneffüste çift kaşarlı iki tost yiyen çocuk. Yaz kış bere takan var ya canım… Animelere, mangalara düşkün olan hani. Evet evet, o, Göbekli… Göbekli’nin elinde kumaş bir cüzdan var, gerçekten ihtiyacı olunca para ile doluyor. Bir de kulaklarında bitmeyen bir zırıltı… Sahi o kahreden ses kedilerden mi geliyor, vicdanından mı? Savunma sporlarında ter döküp felsefenin ırmaklarında yıkanacağı günler yakın… Karanlığın Güçleri dünyayı ele geçirmeden başarabilse bari…”

Murat Aksoy kedilerle dolu bir dünyada ilginç bir yolculuğa çıkarıyor okurunu. Göbekli için insan demiştim ama yazarı “işaretli” diyor. İşaretli ne anlama geliyor, onu da sabırla kitabı okuyan sonunda öğreniyor!

Satır aralarına da dikkat etmek gerekiyor kitapta. Görünmeyen bazı şeyler olabilir. İşte onlardan biri: “Eskiden, çok eskiden insanlar da bizim gibiydi. Konuşmadan konuşabilirlerdi. Aborjinler mesela… İnkalar yahut Mayalar… Doğuştan gelen bir yetenekti bu. Zamanla unuttunuz bunu. Dünyanın tek hâkimi olmak arzusu sizi köreltti! Gayet normal bir şeyi paranormal sanmaya başladınız.”

Shaolin terbiyesi, para doğuran cüzdan ve konuşan kedilerle eğlenceli bir kitap “Göbekli ve Bir Ordu Kedi.” Sıcak tatil günlerinde serin gölgeliklerde uzun uzun okunması için…

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (5 Haziran 2017)

Yorum yapın