“Kiltablet”in bir sayısında kadın, bir sayısında çocuk var

Nisan 27, 2017

“Kiltablet”in bir sayısında kadın, bir sayısında çocuk var

iki sayı birlikteKiltablet öykü kültürü fanzini, beşinci ve altıncı sayılarını kadın ve çocuk temalarına ayırdı.

Tanıtım bülteninden

Her ay tematik bir sayıyla hazırlanan fanzinin beşinci sayısı “ kadınsız dünya” adını taşıyor.

“Zaman çizgisindeki iki bin on altıncı çentik, uygarlığımızın şimdiki yerini gösteriyor. İnternet ve beş buçuk inçlik cep telefonu kullanıyoruz. Bir de tek tanrılı dinlerin beşiği, petrol coğrafyasında doğanlar başta olmak üzere dünyanın pek çok yerindeki türdeşlerimizi annelerinden doğduklarına pişman ediyoruz. Hayvan ve bitki türlerini yok ediyoruz gözümüzü kırpmadan… Soluk alıp verdiğimiz havayı bile. Hep birlikte. Yukardan, yani uzaya gönderdiğimiz uydulardan falan dönüp bakınca iğne ucu kadar bir hacmimiz var oysa. Paylaşamadığımız o iğne ucundaki cürmümüzse gökyüzündeki yıldızlar kadar çok. Bu kadar suçu karnımızı doyurmak için değil, daha çok tüketmek işliyoruz üstelik. Gelişe gelişe gelebildiğimiz yer burası. O zaman öykülerimizi yazalım” mottosuyla yayın hayatını sürdüren Kiltablet öykü kültürü fanzininin her sayısını öyküde kendi ilgi alanlarına göre bir editör hazırlıyor. Beşinci sayının editörü Yasemin Pforr…

“Mart ayı gelir gelmez aklımıza hemen “Kadınlar Günü” geliyor. Hani şu adını bir türlü öğrenemediğimiz, her sene bu aslında “Emekçi Kadınlar Günü” diye bir daha bir daha söyleyip ertesi sene gene unutup her şeye baştan başladığımız, kadınlığı zaten saygıyla karşılanan kadınların çiçeklerle kutlandığı gün. Daha da ötesi asıl kutlanması gerekenlerin yani haksızlığa uğrayan, itilip kakılan, dövülen, öldürülen kadınların her zamanki gibi varmış gösterilip aslen yok sayıldığı gün.” ile başlayan yazısıyla bu sayıyı editör Yasemin Pforr açıyor.

Öykü adlarına göre alfabetik yer alan öyküler ve yazarları ise; Meltem Uzunkaya (“Birdenbire”), Elvan Arpacık (“Kadın Mikolojisi”), Mevsim Yenice (“Kafka’ya Mektuplar”), Serap Kaşıkçı (“Tomurcuk”), Metin Çalışkan (“Ve Bir Balonla İlgili Olabilirdi Her Şey”)

Yurdagül Şahin “Çağlar Boyu Çirkin Kalan Kadın” yazısıyla Claudine Sagaert’in Kadın Çirkinliğinin Tarihi, Kamil Olgun “Sakalını Sevsinler” başlığındaki yazısıyla Thomas S. Gowing’in Sakal Felsefesi, Yasemin Pforr “Bitkiler Daha mı Özgür Kadınlardan” yazısıyla Hang Kang’ın Vejetaryen kitaplarını tanıttılar.

Fanzinin altıncı sayısı ise “herkes bir çocuk” temasıyla çıktı. 

Altıncı sayının editörü Canan Kuzuloğlu…

“23 Nisan nedeniyle seçtik bu temayı. Herkes bir çocuk/tu, dedik ve açtık kutuyu, söyledik hem iyiyi hem kötüyü, hem güzeli hem çirkini. Acıyı, tatlıyı, kısacası yaşamı…” diye başlayan yazısıyla bu sayının okurlarına merhaba diyor editör Canan Kuzuloğlu.

Bu sayıda “Ben Çocukken” diyen yazarların birer cümle ile çocukluklarına kısacık bir yolculuk yapıldı.

Öykü adlarına göre alfabetik yer alan öyküler ve yazarları ise; A. Kamil Olgun (“Beyaz Gemi”), Zeki Paralı (“Düğme”), Nurdan Atay (“Girdap”), Yasemin Pforr (“Kırmızı Elbiseli Kız”), Serap Kaşıkçı (“Korku”), Yusuf Araf (“Menkibe”), Yeşim Narter (“Söz İzi”), Meltem Uzunkaya (“Tekne Mezarlığı”)

Cemal Çalımer “Aşk ve İnanç Arasındaki Sarkaç” yazısıyla Henry Bauchau’nun Diotime ve Aslanlar kitabını tanıttı.

Yedinci Sayımız “mayıs’ta erguvandır İstanbul” için bin sözcüğü aşmayan öykülerinizi [email protected] adresine bekliyoruz.

Kiltablet öykülerini ve yazılarını kiltabletoyku.blogspot.com adresinden okuyabilir, facebook.com/kiltabletoyku ve twitter.com/kiltabletoyku hesaplarından duyurularını ve mesajlarını takip edebilirsiniz.

edebiyathaber.net (27 Nisan 2017)

Yorum yapın