Kepler62 ile yepyeni bir uzay macerası başlıyor

Mart 29, 2017

Kepler62 ile yepyeni bir uzay macerası başlıyor

kepler62_yeni_kapak_Guldal.inddTimo Parvela ve Bjørn Sortland’ın çocuklara yazdığı  Kepler62 – Birinci Kitap: Davetiye, Ebru Tüzel çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Norveç ve Finlandiya’nın en sevilen iki çocuk yazarını bir araya getiren yepyeni bir uzay macerası: Kepler62! Altı kitaplık serinin kitaplarını dönüşümlü olarak kaleme alan Finlandiyalı yazar Timo Parvela ve Norveçli yazar Björn Sortland’in bu kolektif yaratımına önemli bir isim daha dâhil: Dünyada büyük ilgi uyandıran akıllı telefon uygulaması ve bilgisayar oyunu Angry Birds’ün illüstratör ekibinden Pati Pitkanen serinin çizeri. Kepler62 – Birinci Kitap: Davetiye genç okurları heyecanlı bir uzay yolculuğuna çıkarıyor.

Ari ve erkek kardeşi Joni, popüler video oyunu Kepler62’nin peşinde. Bir söylentiye göre, bu aşırı zor oyunun bütün bölümlerini tamamlayabilen çocuklar uzaya giderek, yaşamı desteklemesi olası bir gezegeni araştırmaya hak kazanıyor. Peki bu söylenti gerçek mi? Yoksa Kepler62 yalnızca bir oyundan mı ibaret? Peki ya Dünya Hükümeti’nin tamamen başka planları varsa?

Hikâyenin bir parçası olun ve bu heyecanlı maceraya siz de katılın!

Dünyanın kaynakları tükenmektedir. Küresel Hükümet, bir grup çocuğu yaşamı desteklemesi olası, Dünya’ya benzer bir gezegeni araştırmak üzere uzaya yollamaya karar verir. Çocuklar bu göreve seçilmek için, Kepler62 adlı bir video oyunun bütün bölümlerini tamamlamalıdır.

Oyunu tamamlayabilenler bir eğitim kampında yetiştirilmek üzere seçilir. Ve bundan sonra, Kepler62 gezegenine yolculuk başlar.

Fakat hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Genç kâşifler Kepler62e’ye ulaştıklarında oraya yerleşecek ve zor seçimlerle yüzleşmek zorunda kalacaktır.

Kepler62, okurları uzayın derinliklerine doğru heyecanlı bir maceraya davet ediyor.

**

“Oyun. Kepler62. Ari gözlerine inanamıyordu. Paketi elinde evirdi çevirdi, dünyanın en nadide camından yapılmış gibi özenle tutuyordu. Henüz kimsenin elde edemediği oyunu bizzat ellerinde

tutuyordu. Hakkında inanılmaz söylentilerin döndüğü şu oyun. Kimileri gizli bir seviyesinin olduğunu söylüyordu; son bölümden sonra ulaşılan gizli bir seviye. Daha da akıl almaz bir söylentiyse oyunu tamamlayanlara bir davetiye gönderildiği hakkındaydı. Ama nasıl bir davetiyeydi?

Kime gönderiliyordu? Ne anlama geliyordu? Bunları kimse bilmiyordu.

Bir değişiklik, annelerinin peşinde olduğu türden. Hayatlarını değiştirebilecek bir ödül.

Ve şimdi bu oyun onların evindeydi. Bu, sadece bir oyun değildi. Bir tür giriş biletiydi.

‘Nasıl oldu da ele geçirdin bunu?’ diye sordu Ari gıptayla.

‘Bir kızdan aldım.’

‘Bir kızdan mı?’

‘Evet, bana verdi.’

‘Sana mı verdi? Öyle durup dururken mi yani?’ Ari şüpheyle başını salladı.

‘Aynen. Bir de gazlı içecek verdi. Bir kutu kola.’

‘Hadi canım, yok artık!’

‘İstiyorsan gel de kendin gör.’

Joni çantasının içinden boş bir kola kutusu çıkardı. Ari kutuyu hayretle eline aldı. Bunun gibi

bir kutu kola annelerinin bir ayda kazanabildiği paraya eşdeğerdi. Ari bir gazlı içeceğin tadına hiç bakmamıştı ama nasıl bir şey olduğunu duymuştu. Herkes bilirdi bunu. Annesinin çocukluğunda kola

sıradan bir içecekmiş.

‘Joni, yabancıların verdiği bir şeyi almaman gerektiğini biliyorsun. En azından hükümetin mühür basmadığı şeyleri almaman gerektiğini… Bu kutunun üstünde mühür yok!’

** 

Timo Parvela

Finlandiya’nın en sevilen çocuk kitapları yazarı. Birçok kitabı sahneye ve televizyona uyarlandı. Ultra popüler Ella serisi dünya çapında ün kazandı, beyazperdeye aktarıldı. Parvela’nın kitapları edebiyat eleştirmenleri tarafından da çok sevildi. Kitapları hâlâ çoksatar listelerinin başlarında yer almakta. Timo Parvela Finlandiya’nın en önemli çocuk ve gençlik edebiyatı ödüllerine değer görüldü, kitapları yirmi dile çevrildi.

Björn Sortland

Çocuk ve gençlik kitapları alanlarında eserler veren ödüllü Norveçli yazarın kitapları yirmiden fazla dile çevrildi. Sortland kaleme aldığı “Moment of Honesty” ile 2005 yılında  Almanya’nın en prestijli çocuk edebiyatı ödüllerinden Deutscher Jugendliteraturpreis’a değer görüldü. Björn Sortland’ın Sanat Serüvenleri dizisi dilimize de çevrildi.

edebiyathaber.net (29 Mart 2017)

Yorum yapın