Karnaval ayarında sıra dışı bir roman: “Dişlerimin Hikâyesi”

Eylül 15, 2017

Karnaval ayarında sıra dışı bir roman: “Dişlerimin Hikâyesi”

Valeria Luiselli’nin Dişlerimin Hikâyesi adlı romanı, Seda Ersavcı çevirisiyle Siren Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çağdaş edebiyatın en yaratıcı, en ayrıksı seslerinden biri olan Valeria Luiselli, Dişlerimin Hikâyesi’nde bir müzayedecinin hayatını anlatıyor, hikâyecilik sanatını ele alıp hikâyelerin değerini ve gerekliliğini irdeliyor. Bir baba-oğul öyküsü bu, ama aynı zamanda yalnız bir adamın yaşamına sanatla, edebiyatla ve kurmacayla kattığı manayı içeriyor. Luiselli, yazarı kestirilebilir sınırlar içerisinde kalem oynatırken görmek isteyenlere inat, Gustavo Sanchez Sanchez’in yaşam öyküsünü incelikle işliyor ve zekâ pırıltılarıyla alev alan bu romanda mizahı yazınının dinamosu olarak kullanıyor. Alçaklığın gizli tarihinden ağız boşluğuna uzanan şaşırtıcı bir hikâye bu ve Virginia Woolf’tan Marcel Proust’a, Plato’dan Mario Bellatin’e varana değin, hayatta önem arz eden her şeyden ve herkesten bir parça barındırıyor. Ne ki parça halinde olan şeyler, hikâyeler olmadan beş para etmiyor, zaten şu garip dünya da hikâyelerin yüzü suyu hürmetine dönüyor.

Luiselli, edebiyatın olanaklarını kutsadığı ve hikâyecilik sanatını müthiş bir maharetle masaya yatırdığı bu romanıyla okuruna hodri meydan diyerek kurmacayla dansa kalkıyor: Ama ne dans! Dişlerimin Hikâyesi, anlatmak için yaşayanların ve anlatıdan beslenerek yaşama tutunanların kitabı.

Gerisi mi? Gerisi safi edebiyat.

Valeria Luiselli

1983 yılında Meksika’da dünyaya geldi. Diplomat olan babasının görevi nedeniyle çocukluğu ABD, Güney Kore, Kosta Rika ve Güney Afrika gibi ülkelerde geçti. İlk romanı Kalabalıkta Yüzler (çeviren: Seda Ersavcı) ile LA Times’ın Art Seidenbaum İlk Roman Ödülü’ne layık görülen Valeria Luiselli’nin öykü ve makaleleri New York Times, McSweeney’s, Brick, Granta ve New Yorker gibi mecralarda yayımlanmıştır. National Book Foundation’ın 2014 yılında belirlediği, gelecek vaat eden ‘35’inden Genç 5 Yazar’dan biri olan Luiselli, çağdaş Latin Amerika edebiyatının yeni kuşak kalemlerinin arasında kendine özgü sesiyle sivrilmiş ve pek çok dile çevrilen eserleriyle özellikle ABD ve İngiltere’de övgü toplamıştır. Valeria Luiselli, adeta mimari bir yaklaşımla tasarladığı Kalabalıkta Yüzler’i takip eden romanı Dişlerimin Hikâyesi’yle Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü adayları arasına girmiş; kitap NPR’dan New York Times’a, Huffington Post’a ve San Francisco Chronicle’a uzanan pek çok mecrada Yılın En İyileri seçkilerinde yer almıştır. Luiselli’nin bu şenlikli, sürprizli ve usta işi romanı, kurmacanın olanaklarını hayranlık uyandıracak bir biçimde kullanmasıyla eleştirmenlerden de tam not almıştır. Luiselli, bugün New York şehrinde yaşamaktadır.

edebiyathaber.net (15 Eylül 2017)

Yorum yapın