Karikatür ve kartpostallarla I. Dünya Savaşı

Nisan 13, 2017

Karikatür ve kartpostallarla I. Dünya Savaşı

1491981121_YUZYIL_SONRA_SAVASAN_CIZGILER_1İzzeddin Çalışlar ve Mesut Yaşar Tufan’ın derlediği Yüz Yıl Sonra Savaşan Çizgiler albümü Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Birinci Dünya Savaşı’na ait karikatür ve kartpostallar özel arşivlerden derlendi.

Üzerinden yüz yıl geçmesine rağmen izleri silinemeyen Birinci Dünya Savaşı, Yüz Yıl Sonra Savaşan Çizgiler albümüyle farklı bir boyutuyla aktarılıyor. İzzeddin Çalışlar ve Mesut Yaşar Tufan’ın derlemeleriyle hazırlanan eserde, özel arşivlerden derlenen karikatür ve kartpostallar, hem tarafların birbirine bakışının hem de kendilerini nasıl göstermek istediklerinin ipuçlarını sunuyor. Yüz Yıl Sonra Savaşan Çizgiler, 20. Yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olan Birinci Dünya Savaşı’na dair sıra dışı bir tarih çalışması.

Kitabın yayımlanma amacının yakın tarihe dair yeni bir tez öne sürmek değil, okura farklı bir tarih okuma deneyimi yaşatmak olduğunu belirten Çalışlar ve Tufan, eserlerinde savaşla ilgili bir portreler sergisi de oluşturuyor.

Büyük çoğunluğu yabancı arşivlerden derlenen ve dokuz ayrı dilden çevrilerek uyarlanan altyazılarla sunulan karikatürler, savaşın yücelttiği şiddet ve aşağılamanın insanlığın tarih boyunca kazandığı tüm erdemlere karşı durarak, insanı olması gerekenden farklı bir varlığa dönüştürdüğü mesajını taşıyor.

Yüz Yıl Sonra Savaşan Çizgiler, Birinci Dünya Savaşı’na dair farklı bir bakış açısı sunuyor…

edebiyathaber.net (13 Nisan 2017)

Yorum yapın