Karikatür Evi açıldı

Ekim 3, 2016

Karikatür Evi açıldı

1475252817_dsc_1184Kadıköy’de karikatür sanatının gelişmesini sağlamak ve karikatürü her yaştan Kadıköylü ile buluşturmak amacıyla restore edilen Karikatür Evi kapılarını açtı.

1906 yılında Hasanpaşa’da yapılan tarihi ahşap köşk aslına uygun restore edilen tarihi bina, 30 Eylül Cuma günü başlayan ve pazar günü sona eren Karikatür Günleri ile kapılarını açtı.

Karikatürcüler Derneği arşivinde bulunan usta karikatüristlerin çizgilerinden örneklerin olduğu “Ustaların Çizgileri” sergisinin açılışına Kadıköylüler büyük ilgi gösterdi. Açılışa Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, sinema ve tiyatro oyuncusu Müjdat Gezen, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Karikatüristler Kamil Yavuz, Erhan Candan, Oğuz Gürel, Akdağ Saydut, Raşit Yakalı ve çok sayıda Kadıköylü katıldı.

“Sanat tarih ve mizahı buluşturduk”

Sergi açılışında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Karikatür Evi ile birlikte Kadıköy’deki 4 tarihi binayı restore ederek kamuya kazandırdıklarını belirterek “Sanat, tarih ve mizah bu yapıda üçünü bir araya getirdik” dedi.

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker ise belediyelerin sosyal ve sanatsal çalışmaları desteklemesinin önemine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Karikatür Evi Türk mizahı ve karikatür sanatı açısından çok değerli ve keyifli bir ortam. Ben böylesi bir binayı karikatür sanatına armağan ettiği için belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.”

Peker’in ardından konuşan Sinema ve tiyatro oyuncusu Müjdat Gezen “Buradaki karikatürler sanat şaheseridir. Bizim Kadıköylüler mutlaka gelir ama İstanbul’dan ve Türkiye’nin diğer illerinden insanlarında burayı mutlaka görmesi gerekiyor. Burası çok değerli bir yer” dedi.

Karikatür Evi’nde neler olacak?

Karikatür Evi’nde yürütülecek çalışmalarla Kadıköy’de karikatür sanatının gelişmesi, karikatürü her yaştan Kadıköylü ile buluşturmak hedefleniyor.

Karikatür Evi’nde usta çizerler karikatür severlerle buluşacak. Karikatür Evi aynı zamanda Türkiye karikatürünün belleğini de barındıracak bir arşiv ve kütüphaneye sahip olacak.

Karikatür Evi; gazete, dergi, kitap ve dijital mecralar başta olmak üzere birçok alanda çizgilerle karikatür sanatını sevenlerin buluşma noktası olacak. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, bağımsız araştırmacıların ve konuya meraklı yurttaşların faydalanacağı arşiv, karikatürle buluşmak isteyen herkese açık olacak. Karikatür Evi’nde karikatürün ifade ettiği değerlerin yaşatılması ve geniş kesimlere ulaştırılması için yarışma, panel, konferans ve sergiler düzenlenecek.

edebiyathaber.net (3 Ekim 2016)

Yorum yapın