Kahveye dair her şey | Serkan Parlak

Ağustos 13, 2018

Kahveye dair her şey | Serkan Parlak

Dünyaca ünlü kahve firmaları ve eğitmenleri ile kahve kavurma, koku ve tatsal eğitimlerini tamamlayarak bu alanda yaklaşık on yıldır eğitimler veren Cenk R. Girginol, yaklaşık altı yıllık bir çalışmanın sonunda tutku olarak benimsediği kahve konusunda ilk kitabını yazdı. Kitabın içerik ve tasarım alanlarında hem ülkemizde ve hem de dünyada 2017 yılının en iyi kahve kitabı ödüllerini kazandığını belirtelim. Yazarın hikâyesine baktığımızda, ülkemizde dünya kahveleri özelinde farklılaşan yoğun tüketime ve her geçen gün gelişen yeni nesil kahvecilik anlayışına bağlı olarak daha nitelikli bir barista, çalışan ve tüketici profili için öncü rol üstlendiğini söyleyebiliriz.

Açılışı Osmanlı’da ve dünyada kahvenin tarihiyle ilgili kısa hikâyelerle yapıyoruz. Kahve bitkisi ve meyvesiyle ilgili resimlerle desteklenen öğretici bilgiler veriliyor. Kahve kirazları dal üzerinde farklı renkte olabiliyorlar. Yeşilden kırmızıya dönen meyveler en son aşamada olgunlaşıyor ve kırmızı iken toplanıyorlar. Orta ve Güney Amerika dünya kahve üretiminde çok ciddi bir yer tutuyor. Peşinden Afrika ve Asya kahveleri geliyor. Dünya üretiminin büyük bölümünü karşılayan türler olarak Arabica ve Robusta’ya göz atıyoruz. Kahve üretiminin aşamalarından sonra sıra kavrulmasına geliyor. Yöreye ve firmaya göre değişen teknikler tüketiciye tat farklılıkları olarak yansıyor, paketleme ve öğütme incelikleri de önem kazanıyor. Kahveye aroma ve koku veren maddelerin çoğunluğunun kahvenin kavrulması sırasında oluşması nedeniyle, kafeinsizleştirme işlemi taneler henüz yeşilken yapılıyor.

Artık tadımdayız. İşin eğitimini almış tadımcılar tarafından yeni keşifler veya üretilmiş tatların devamlılığını sağlamak için özellikle kurumsal firmalarda ayrıntılı tadım testleri yapılıyor. Eğitimler artık kahve tutkunları için de düzenleniyor ve gün geçtikçe talebin arttığı gözleniyor. Tutku kültüre dönüşüyor. Kahvenin yetiştirildiği bölgeler ve bu bölgelere özgü tat karakterleri de çok önemli, ekvator çizgisi belirleyici. En pahalı ve değerli çeşitler olarak Kopi Luwak ve Black Ivory’nin hikâyesi ilgi çekici. Demleme yöntemleri, makineler, espresso … Kapanışta meraklılar için mini bir sözlük ve kahveyle yapılabilecek denemeye değer tarifler var.

Elimizde büyük bir özenle hazırlanmış genel bir giriş kitabı var. Kâğıt kalitesini göz önünde bulundurarak kullanılan fotoğraf, resim ve grafikler çok işlevsel, okuyucunun ilgisini her daim canlı tutabiliyor. Kitap özellikle profesyoneller olmak üzere barista ve kahve tutkunlarına hitap ediyor. Öğretici bilgiler ve nesnellik ön planda. Öte yandan satır aralarındaki dikkat çekici ayrıntılar, ortalama kahve sever okuyucuları nitelikli tutkunlara dönüştürebilecek güzellikte. Paketler üzerindeki sertifikalar konusunda daha dikkatli olmaya, kafein tüketimimi ise azaltmaya çalışacağım.

Cenk R. Girginol’un kahvenin tarihi, kültürel, sosyolojik, ekonomik ve işçilik boyutlarını daha derinlikli biçimde ele aldığı özellikle ortalama okuyucuya hitap edebilecek yeni kitaplarını da okumak dileğiyle…

Serkan Parlak – edebiyathaber.net (13 Ağustos 2018)

Yorum yapın