Kafka’nın saklı kalmış eserleri gün yüzüne mi çıkıyor?

Nisan 19, 2019

Kafka’nın saklı kalmış eserleri gün yüzüne mi çıkıyor?

Kayıp Rıhtım’ın Deutsche Welle’ye dayandırdığı habere göre, Franz Kafka’nın İsviçre’nin Zürih kentinde kasada kilitli tutulan el yazmalarının gün yüzüne çıkma ihtimali doğdu.

Dava, Dönüşüm, Amerika ve Şato gibi eserleriyle dünya edebiyatının büyük adımlar atmasını sağlamış kıymetli yazar Franz Kafka hakkında güzel bir haber var. İsviçre’de bir bölge mahkemesi, yazarın el yazmalarının bulunduğu kasaların açılması konusunda gerekli adımları attığını duyurdu!

Franz Kafka’nın yıllardır Zürih’teki kasalarda kilit altında bulunan el yazmalarının İsrail Milli Kütüphanesi’ne doğru yola çıkması, yakın zamanda gündemimize gelebilir.

Kasalarda tam olarak ne olduğu net olarak bilinmiyor. Ancak uzmanlar Kafka’nın ölümünden sonra, eksik olarak basılan bazı eserlerinin final bölümlerinin kasalarda olabileceğini söylüyor.

Kafka’nın mirası daha önce de tartışma konusu olmuştu. İsrail Yüksek Mahkemesi, İsrail’de bir ailenin banka kasasında ve Tel Aviv’de bir apartman dairesinde sakladığı Kafka el yazmaları koleksiyonuna el konmasına karar vermişti.

Zürih’teki mahkemenin attığı adımlar, Kafka’nın eserlerine dair hukuk mücadelesini ve eserin gerçek sahibi kim, sorularını yeniden gündeme getirdi. Eserlerin telifi, yaratıcısı hayatını kaybettikten 70 yıl boyunca daha mirasçılarına kalıyor; ardından kamuya açılıyor.

Franz Kafka 1924 yılında aramızdan ayrılmıştı.

“Tam olarak neyi içerdiği bilinmeyen bir mirasın kavgası”

Kudüs’teki Van Leer Enstitüsü’nden araştırma görevlisi Benjamin Balint, bu davaların en ilginç yanını ‘aslında neyi içerdiği tam olarak bilinmeyen bir miras üzerine olmaları’ şeklinde açıklıyor.

Franz Kafka ölmeden önce eserlerini dostu ve editörü Max Brod’a vererek onları yok etmesini istemiş, ancak Brod bu isteği yerine getirmemişti. Dava, Şato ve Amerika yazarın ölümünden sonra yayımlanmıştı. Bu hamle, kuşkusuz yazarın günümüzde tanınmasının da en büyük nedeniydi.

Yorum yapın