Kadınlığın binbir türlü haline yakından bakan öyküler

Mart 23, 2020

Kadınlığın binbir türlü haline yakından bakan öyküler

Buket Arbatlı’nın ilk öykü kitabı Erkeklere Her Şey Anlatılmaz Sel Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Buket Arbatlı ilk öykü kitabı Erkeklere Her Şey Anlatılmaz‘da kadınlığın binbir türlü haline yakından bakıyor; sakınmanın kırık sesini cesaretin sözüne, kasvetin karanlığını öfkenin alazına dönüştüren satırlarıyla kadınlar arasındaki gizli lisanın tercümanlığına soyunuyor. Arbatlı’nın kalemine her öyküsünde bambaşka bir kadın, bambaşka bir yeryüzü hali takılıyor.

Satır aralarından ölümün sınırındaki dostluklar, ailenin bazen nasıl acımasız olabileceği, dipsiz kuyuya en yüksekten düşmüşken beklenmedik yerden gelen bir ışık, hastalığın insan ruhunda açtığı yaralar görülüyor. Bütün bunlara rağmen kahramanlar güçlü, onlar için hep bir kapı var. Kâh tanıma şansı bulamadığı annesinden kalan son hatırayı yoldaşı saydığı kişiye hediye ederek, kâh saplantısını avuçlarını parçalama pahasına öldürerek, kâh kristal reçel kavanozunu camdan fırlatarak ayakta kalıyorlar. Bu kadınlar kitap sayfalarında unutulmuş gül yaprakları gibi görünseler de içten içe birer kaya kadar sertler.

“Ne olabilir ki? Cam küreye hapsedilmiş oyuncaklarız. Üstümüze kar yağıyor, kimseye görünmediğini sanan minik bebekler, el ele yavaşça dönüyoruz. Neredesin diye soruyor biri karanlıktan. Özledim.”  

Buket Arbatlı, 1966 yılında Burdur’da doğdu. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra Okmeydanı Hastanesi’nde Radyasyon Onkolojisi uzmanlığı eğitimini tamamladı. Uluslararası ilaç firmalarında yöneticilik ve genel müdürlük yaptı. Halen Memorial Sağlık Grubu’nda hastane direktör yardımcısı olarak çalışmaktadır. Öyküleri Notos, Öykü Gazetesi, Sözcükler dergilerinde ve Oggito websitesinde yayımlandı. Evli ve bir çocuk sahibi.

edebiyathaber.net (23 Mart 2020)

Yorum yapın