Kabul edelim; içten içe yıkılıyoruz…

Nisan 19, 2012

Kabul edelim; içten içe yıkılıyoruz…

… Bir ‘yıkıcı çırağı’nın gözüyle dünyaya bakınca ve onu yaratan Soucy gibi bir yazar olunca, sorgulayıp itiraf etmek en olası eylemler ne de olsa!

Ünlü eleştirmen Pierre Lepape’ın dediği gibi “Gaétan Soucy, Fransızca yazan yazarların en iyilerinden biri ve şüphesiz, son yılların tartışmasız en önemli keşfi.”

Tanıştıralım, Müzikhol ya da iki savaş arası dönemde New York destanı… Xavier X. Mortense, kıtaya yeni ayak başmış ve yıkıcı çırağı olarak çalışan Macar bir göçmendir, kendisi gibi “ayaktakımından” diğer insanlarla birlikte yaşamaktadır. “Filozof” olarak adlandırılan bir duvarcı, “duvar katili” denilen bir başkası, kısacası Broadway’de ve 5. Cadde’de salınan yıldızların ve kahramanların tersine bir hayat süren insanların hikâyesi Müzikhol.

Kendisini yirmili yılların sonunda New York’ta bir limanda bulan, kırılgan, saf ve masum genç Xavier X. Mortanse’ın, geçmişine dair sadece üç isim vardır: bileğine dövme olarak yapılmış kendi adı, kız kardeşi Justine’in adı ve Macaristan’da olduğunu hatırladığı Saint Lawrence Irmağı. Gerçekte kim olduğunu bilmeyen Xavier, şehri yavaş yavaş bir yıkım alanına çeviren acımasız ve kaba “yıkıcılar”ın yanında çırak olarak işe başlar. Aşkların, düşlerin, evlerin ve hayatların parçalara ayrılarak birer yıkıntıya dönüştüğü, aynı müzikhollerdeki gibi birçok karakterin birbiri ardına belirip kayboluverdiği bu kocaman şantiyede Xavier de Amerikan rüyasındaki yerini almak umuduyla bir o yana bir yana savrulup durur. Ancak bu boş çabanın sonunda başkarakter de yıktığı binalar gibi içinden yıkılacaktır…

New York’un tüm aşırılıklarının serbestçe sergilendiği bir müzikhol, karakterlerin ise benzersiz ve tekinsiz masal kahramanlarını andırdığı, burleskten fantastiğe, fabldan vodvile birçok türün izlerini taşıyan bu barok romanın yazarı Soucy, edebiyat dünyasının, kendi özgürlüğüne inanan diğer tüm büyük karakterleri gibi kolay kolay unutulmayacak trajik bir kahraman ve XX. yüzyıl edebiyatının dev yapıtları arasında yerini alan, çok katmanlı ve farklı okumalara açık büyük bir eser yaratmış.

 

GAÉTAN SOUCY

GAÉTAN SOUCY, 1958’de Québec, Montreal’de dünyaya geldi. Montreal Üniversitesi’nde gördüğü fizik eğitiminin ardından felsefe mastırı yaptı. İlk romanı L’Immaculée conception 1994’te yayımlandı. 1997’de basılan ikinci romanıL’Acquittement, Grand Prix du livre de Montreal ödülünü aldı. Bir sonraki yıl yayımlanan üçüncü romanı La petite fille qui aimait trop les allumettes, Prix Ringuet de l’Académie des lettres du Québec ve Prix du grand public la presse/Salon du livre de Montreal ödüllerinin yanı sıra eleştirmenlerden büyük övgüler aldı ve on sekiz dile çevrildi. 2002’de yayımlanan romanı Müzikhol, uluslararası birçok ödülün yanı sıra Prix des libraires du Québec ve Prix France-Québec’e layık görüldü ve on iki dile çevrildi. Halen Montreal’de yaşayan yazar, Collège Édouard-Montpetit’de ve Québec Üniversitesi’nde felsefe dersleri veriyor.

Yorum yapın