Judith Butler’ın ‘Bela Bedenler’ adlı kitabı çıktı!

Mart 4, 2014

Judith Butler’ın ‘Bela Bedenler’ adlı kitabı çıktı!

Bela-Bedenler_17467_1393853643Bugün queer kuramı ve feminizmin en önemli ismi olarak anılan Judith Butler Bela Bedenler (Maddeleşen Bedenler) adlı kitabı Pinhan Yayıncılık tarafından yayımlandı.
Bu kitabında Cinsiyet Belası çalışmasında başladığı toplumsal cinsiyet kuramını geliştiriyor ve bu kuramı iktidarın cinsiyet ve cinsellik kavramları üzerindeki işleyişini irdeleyerek daha da derinleştiriyor.
Platon, Irigaray, Lacan ve Freud’un maddesellik ve bedenin sınırlarının oluşumu üzerine metinlerinin değerlendirmesini ve yeniden okumalarını içeren metin bugün alanında en temel kaynaklardan biri olarak gösteriliyor.
Judith Butler

24 Şubat 1956’da doğan Judith Butler iktidar, toplumsal cinsiyet, cinsiyet ve kimlik konularında son dönemin en önemli kuramcılarından biri olarak kabul edilmektedir. Eserleri bugün alanında klasik sayılan yazar, feminizmin özellikle kadınları ortak ilgi ve karatere sahip bir grup olarak kabul etmekle büyük bir yanlış yaptığını söyleyerek yepyeni bir ufuk açmıştır. Bu varsayımın farkında olmadan toplumsal cinsiyet rollerinin oluşturulması ve düzenlenmesi için bir alan yarattığını söyleyen Butler, böyle bir feminizmin sadece olasılıkları kısıtlamaya hizmet ettiğini savunur. Ona göre toplumsal cinsiyetin koşullara ve zamana göre farklılıklar gösteren bir akışkanlık olarak kabul edilmesi gerekir. Doktorasını Yale Üniversitesi’nde tamamlayan Judith Butler Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nde Retorik ve Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünde ders vermektedir.

edebiyathaber.net (4 Mart 2014)

Yorum yapın