Joyce Carol Oates’ten yazma üzerine 10 öneri

Temmuz 25, 2013

Joyce Carol Oates’ten yazma üzerine 10 öneri

Çağdaş Amerikan edebiyatının en üretken ve çarpıcı yazarlarından birisi olan Joyce Carol Oates (1938) eserlerinde genellikle, gerçekçi Amerikan yazını geleneğiyle gotik kurmacayı birleştirmiş; tecavüz, ensest, çocuk istismarı, intihar, dayak, aşağılanma, mutsuz evlilikler gibi konulara ağırlık vermiştir. İşte yazarın Twitter hesabında yer alan, yazma üzerine 10 öneri: 

  1. Tüm kalbinizle yazın.
  2. Başlangıç cümlesi ancak ve ancak son cümle yazıldıktan sonra yazılabilir. İlk taslaklar cehennem;  nihai taslaklar cennet gibidir.
  3. Yaşıtlarınız için yazıyorsunuz; gelecek nesiller için değil. Şayet şanslıysanız yaşıtlarınız gelecek nesli oluşturacaktır.
  4. Oscar Wilde’a kulak verin:  “İçtenliğin az olanı tehlikelidir; külliyetli bir samimiyet ise tamamıyla ölümcül olabilir.”
  5. Bölüm sonunu nasıl yazacağınız konusunda şüpheye düşerseniz,  olaya silahlı bir adamı dâhil edebilirsiniz. (Bu Raymond Chandler’ın bir tavsiyesi; benim değil. Ben bunu denemezdim. )
  6. Yazılarınızda anlaşılması güç ve muğlak bir yapı kullanmadıkça, paragraf sayısı konusunda gözünüz açık olsun.
  7. Kendi eleştirmeniniz veya editörünüz olun. Sempatik, cana yakın ama aynı zamanda acımasız bir editör…
  8. İdeal okuyucuyu veya genel okuyucu kitlesini önceden kestirmeye ve onların beklentilerine cevap vermeye çalışmayın. Böyle bir okuyucu gerçekten vardır ama bir başkasını okuyor olabilir.
  9. Yoğun bir biçimde okuyun, dinleyin ve gözlemleyin. Yaşamak için sırf bunlara muhtaçmışçasına…
  10. Tüm kalbinizle yazın.

Kaynak: www.huffingtonpost.com

Çeviri: Halil Türkden – edebiyathaber.net (25 Temmuz 2013)

Yorum yapın