Jonathan Franzen’dan denemeler

Mayıs 21, 2015

Jonathan Franzen’dan denemeler

uzaktakiJonathan Franzen‘ın denemelerinden oluşan “Uzaktaki” adlı kitabı, Zarife Biliz’in çevirisiyle Sel Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Çağdaş Amerikan edebiyatının önemli temsilcisi Jonathan Franzen konuşmalar, denemeler ve kitap eleştirilerinden oluşan bu derlemeyle çok yönlülüğünü bir kez daha ortaya koyuyor. Kitap eleştirisinden modern teknolojinin topluma etkilerine, yaban kuş nüfusunu tehdit eden tehlikelerden gelişmekte olan ekonomilere, aile yaşamından yakın arkadaşı ve rakibi yazar David Foster Wallace’ın intiharı üzerine düşüncelere kadar çok çeşitli konuların arasında ustalıkla gidip geliyor.

Gençliğinden günümüze çeşitli zaman dilimlerinde; Güney Pasifik, Kıbrıs, Malta, Çin gibi dünyanın çok farklı köşelerinde okuru keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

Franzen, Uzaktaki ile bir yandan bütün çelişkileri ve korkularıyla okuyucusunun karşısına içtenlikle çıkarken, bir yandan da akıcı dili ve ilginç konularıyla eğlenceli bir okuma deneyimi sunuyor.

Jonathan Franzen

1959’da Illinois, Western Springs’de doğdu. Swarthmore Üniversitesi’nde Alman edebiyatı eğitimi aldı.
1987’de yerleştiği New York’ta ilk romanı The Twenty-Seventh City yayımlandı. Bunun ardından yazdığı Strong Motion (1992) adlı kitabı da ilk romanı gibi aile ilişkilerini konu alıyordu. 2001’de yayımlanan Düzeltmeler’le (Türkçesi: Füsun Doruker, 2012) Ulusal Kitap Ödülü ve James Tait Black Memorial Ödülü gibi önemli ödüller kazandı ve National Book Critics Circle ve 2002 Pulitzer Ödüllerinin finalisti oldu. Geniş bir okur kitlesinin ilgisini çeken Düzeltmeler, 2001’de New York Times Yılın En İyi Kitapları Listesi’ne girdi.

2010’da yayımlanan Özgürlük’le (Türkçesi: Sevin Okyay, 2012) birlikte, Franzen ABD’nin en çok okunan yazarlarından biri haline geldi. 2000 yılındaki Stephen King kapağından sonra, Time dergisinin kapağında yer verdiği ilk yazar oldu.

How to be Alone (2002), The Discomfort Zone (2006), Uzaktaki (2002) adlı deneme ve anı kitapları da yayımlanan Franzen yazın hayatını New York ile California’da sürdürüyor.

edebiyathaber.net (21 Mayıs 2015)

Yorum yapın