J.K. Rowling: “Çoğunlukla tanınmıyorum çünkü kadınım ve çok da uzun sayılmam.”

Ekim 17, 2018

J.K. Rowling: “Çoğunlukla tanınmıyorum çünkü kadınım ve çok da uzun sayılmam.”

Çeviren: Onur Çalı

BBC Radyo’da Graham Norton’un programına konuk olan J.K. Rowling, “gözlerden uzak” yaşamanın keyfini sürdüğünü ve çoğu zaman insanların onu tanımadığını söylüyor.

Harry Potter serisinin yazarı, Cormoran Strike serisini (Pegasus Yayınları bu seriyi Guguk Kuşu, İpekböceği ve Kötülük Kariyeri adlarıyla bastı) oluşturan polisiye romanlarını yazarken kullandığı Robert Galbraith müstearıyla yayınevlerinden ret mektupları almaktan çok hoşlandığını, bunların onu kariyerinin ilk günlerine götürdüğünü söylüyor.

Rowling, kitapları ve Harry Potter ile Fantastik Canavarlar gibi gişe rekorları kıran filmlerin hakları sayesinde kendi kuşağının en çok kazanan yazarlarından biri.

BBC radyosundaki programda Graham Norton’a şunları ifade etmiş: “Tam da istediğim gibi, tanınmadan, gözlerden uzak bir yaşam sürmeyi başarabiliyorum. Galiba kadın olduğum ve çok da uzun olmadığım için kalabalığa rahatça karışabiliyorum.”

Cormoran Strike serisinde geçen Londra’daki Smithfield Pazarı yakınlarındaki bir kafeye gittiğinde başından geçenleri anlatan Rowling, kalabalık arasında kendisine bakan birinin mucize eseri onu tanıyamadığını söylüyor.

“Kocam ve ben oraya çok erken gitmiştik. Nasıl olduğunu görmek istemiştim. Pazara bakan yerdeydik ve atmosfer çok güzeldi. Sonra bir adam girdi içeri, reflektörlü bir ceket giymişti. Biraz önce et kamyonundan yük boşaltıyordu. İçeri girdi ve yüksek sesle ‘J. K. Rowling’in burada olduğunu söylediler’ dedi. Doğrudan bana bakıyordu. ‘Neye benzediğini bilmiyorum’ diye devam etti, sonra da çıktı gitti. Donup kalmıştım. Birbirimize öylece baktık ve geçip gitti.”

Rowling aynı radyo programında, alışılmadık bir özel dedektif hakkında yazdığı polisiye kitaplarında erkek mahlası kullandığını çünkü “onun kendisi olmasını istemediğini” söylüyor. Ve ekliyor: “Her zaman polisiye yazmak istemişimdir ve bunu sessiz sedasız yapmak istedim. Böylece kitabı ismimi yazmadan teslim etmeye başladım ve çok iyiydi, tekrar ret mektupları almak çok hoşuma gitti. Harikaydı, işler eskiden olduğu gibiydi.”

“Bir noktaya kadar saklayabileceğimi düşündüm” diyor Rowling ve kimliği “ortaya çıkmadan” önce serinin üç kitabını da yayımlatmak istemiş.

Ancak romanın gerçek yazarı olarak Rowling’in kimliği, bundan yaklaşık beş yıl önce ortaya çıkmış. Rowling, Robert Galbraith’in kendisi olduğunu bilmeden, gelip kitapla ilgili konuşmak istedikleri için bu sızıntının BBC’den kaynaklandığını düşünmüş başlarda. Oysa anlaşmalı olduğu hukuk bürosunda çalışan birisi, karısının arkadaşına söylediğinde ve karısının arkadaşı haberi Twitter’da paylaştığında ortaya çıkmış Robert Galbraith’in Rowling olduğu.

Cormoran Strike serisinin dördüncü kitabı Lethal White (Ölümcül Beyaz) geçen ay yayımlandı.

BBC, dördüncü kitabın da serinin ilk üç kitabında olduğu gibi TV dizisine uyarlanacağını açıkladı.

Çeviren: Onur Çalı

Kaynak: The Telegraph, 6 Ekim 2018

edebiyathaber.net (17 Ekim 2018)

Yorum yapın