İzmir Kitap Fuarı’na doğru çocuklara, çocuk kalanlara 4 | Mehmet Özçataloğlu

Mart 16, 2015

İzmir Kitap Fuarı’na doğru çocuklara, çocuk kalanlara 4 | Mehmet Özçataloğlu

mehmet-ozcataogluEdebiyatımızda popülaritesi yüksek figürlerdir kediler. “Ne kedisiz ne kitapsız” diyenlerin sayısı da bir hayli fazladır. Öyle ki yayınevlerinin adında ve logolarında da yer edinmeyi başarmışlardır. Bugün o yayınevlerinin çocuklarımız için ortaya koyduğu verimlerden söz edelim biraz.

Kırmızı Kedi Yayınevi, Kırmızı Kedi Çocuk etiketiyle nitelikli, ilgi çekici kitaplarla buluşturuyor çocukları. En yeni verimlerinden biri de Sylvia Plath’ın “Kiraz Hanım’ın Mutfağı” adlı kitabı. Kitap üç öyküden oluşuyor ve bugüne değin karşılaştıklarımızdan biraz farklı türden bu öyküler. Farklı olduğu kadar da neşeli, ilginç ve masal tadında. Bir su gibi okunuyor. Sylvia Plath’ın kendi çocukları için yazdığı bu öyküleri David Roberts resimlemiş, İlknur Özdemir dilimize kazandırmış. “Kiraz Bey’in gömlekleri çamaşır makinesinden çıkıp uçarak fırının içine girdiler. Pişmemiş pelteye benzeyen erikli pastalar fırından sıvışıp buzdolabına gittiler. Kahve makinesi soğuk dondurmayı yuttu. Sonunda her şey yerine yerleşti. Kiraz Hanım geri dönünce nasıl da şaşıracaktı.” Bu kısa alıntının da şaşırttığının farkındayım. O halde şaşkınlığa bir son verip sizi çağıran bu ilginç öykülere yelken açın ya da bırakın çocuklar kontrolsüzce içine dalsınlar.

Kırmızı Kedi Çocuk’tan bir diğer kitap Türkçemizin kraliçesi Feyza Hepçilingirler’den: “En Güzel Kim? Bu kitap bir değil iki kitap aslında. İsteyene öykü isteyene tiyatro metni! “Oya, Ayşe, Fatma, Ahmet, Ali ve Mehmet aynı mahallede yaşayan altı arkadaş. Bir gün canları sıkılınca birlikte bir oyun bulurlar. Oyunun adını da ‘En Güzel Kim?’ koyarlar. Ama bu sizin bildiğiniz oyunlardan değil. Çocukların her biri bitki kılığına girecek ve diğer arkadaşları da onun hangi meyve, sebze ya da çiçek olduğunu bulmaya çalışacak. Oyunun sonunda da kimin en güzel ve faydalı bitkiyi seçtiğini Zehra Teyzeleri açıklayacak.” Zehra Teyzeleri onlara çok güzel bir sürpriz hazırlamış ama kafadarların haberi yok. Onlar güzelliği arayadursun Zehra Teyze yaşamanın hem de zor koşullarda yılmadan, yenilmeden yaşamanın güzelliği ve önemi konusunda bir ders veriyor. Eğlenceli bir öyküyle çocukların güzellik kavramı üzerine düşünmelerini sağlayan bu kitap arkadaşlığın önemine de vurgu yapıyor.

sabun-kopugu-ufleyicisi-Front-1Kedili-kitaplı yolculuğumuza devam edelim ve bir diğer kedili yayınevi “Çizmeli Kedi”yi konu(k) alalım. Çizmeli Kedi deyince çocukluğumun masal kahramanından sonra aklıma ilk gelen isim Nurgül Ateş. “Sabun Köpüğü Üfleyicisi” adlı kitabını okuduktan sonra silinmedi bu etki üzerimden. Bu arada hâlâ bu kitabı okumayan veya okutmayanlar varsa daha fazla geç kalmasınlar. Şimdi gelelim diğer kitaplara. Yine Nurgül Ateş kitaplarından söz edeceğim bugün. İlki “Bay Sinirli”. Kahramanımızın adı Bay Sinirli fakat kendisi pek sevimli. Mahallemizde mutlaka vardır; yaşlı, huysuz, gelene geçene homurdanan bir adam. İşte Bay Sinirli o adam! Fakat bir gün mahallelinin sabrı taşar. Hır çıkacak, kıyamet kopacaktır. Kedicik ise olanları sezmiştir ve buna izin vermek istemez. Böyle bir huysuzu yumuşatıp ikna etmek kolay olmayacaktır. “Bay Sinirli” çocuklarda duygudaşlık (empati) duygusunu harekete geçirecek bir kitap.

“Bay Sinirli”nin bir diğer serüveni “Trafik Canavarı”. Adından da anlaşılacağı üzere çocuklara trafik kurallarına uymanın önemini anlatan bir kitap. Şimdi gelelim içeriğe: “Bay Sinirli bir gün bir araba kiralar. Sadece çocukların değil yetişkinlerin de hayallerini süsleyen bir arabadır bu. Üstü açık, kırmızı, havalı, bir spor araba. Ve bu kiralık arabayla çok sevdiği Kedicik’i okuldan alır, keyifle şehrin yolunu tutarlar. Karayollarımızın baş belalarından kurallara uymayan bir sürücü Bay Sinirli’nin sinirine dokunmuştur. Biri bu hatalı sürücüye haddini bildirmelidir.” Komik, keyifle okunan bir serüven Bay Sinirli/Trafik Canavarı. Bay Sinirli dizisinin diğer kitapları daOkulda Curcuna”, “Tamirci Çırağı” ve “Doğum Günü Çocuğu”. Kitapların sonunda ise yine çok eğlenceli bulmacalar, bilmeceler yer alıyor.

Yine Nurgül Ateş’in kaleme aldığı bir başka dizi de “Renkli Dünyalar Dizisi”. “Arkadaşım Hayalet” de bu dizideki kitaplardan biri. Çocukların korkularının üzerine gitmeleri gerektiğini defalarca söylemiş olsak da ikna edememişizdir. Bu kitap yardımcı olabilir! “Ömer ne zaman okul servisine binse, Merve hemen onun yanına oturur. Başlar bir hikâye anlatmaya. Artık canavarlar mı istersin, öcüler mi, hepsi birbirinden korkunç yaratıklar mı? Ömer bunlardan o kadar çok korkuyordu ki, geceleri altına kaçırır olmuştu. Peki, Ömer korkularını yenmeyi başarmış mıdır?”

Bu diziden bir diğer kitap da “Ev Korsanı”. “Uzay hayal gücü çok geniş bir çocuktur. Zaten hangi çocuğun değil ki? Bazen dünyanın en yetenekli aşçısı, bazen de gökbilimci olurdu. Anne babası onun anlattıklarını dinlemekten büyük bir keyif alırdı. Bir gün Uzay, kaptan olmak istedi. Fakat kaptanın gemisi yoktur. Hiç gemisiz kaptan olur mu? Kendisi için bir gemi yapmak istedi. Ama eyvah! Uzay nerede hata yaptı ki babası bu kadar çok sinirlendi? Uzay’ın kırık kalbi onarılabilir mi? Tabi ki onarılır!” Ev Korsanı, kalp kırıklıkları ve gönül almalar üzerine eğlenceli ve bir o kadar da duygusal bir kitap. Dizinin diğer kitapları da “Korkak Tavşan”, “Şenbalina Ailesi” ve “Ömür Törpüsü”.

Kedilerin ve kitapların çok olduğu yazıyı burada noktalayım. Sevenleri için de diyebilirim ki ne kediniz ne kitabınız eksik olmasın.

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (16 Nisan 2015)

Yorum yapın