İzafi dergisi Aslı Erdoğan dosyası ve Oğuz Atay sürpriziyle raflarda

Mart 8, 2013

İzafi dergisi Aslı Erdoğan dosyası ve Oğuz Atay sürpriziyle raflarda

İzafi dergisi son dönem Türk edebiyatının genç yazarlarını ele almaya devam ediyor: Derginin yeni sayısında Aslı Erdoğan dosyası var.

Aslı Erdoğan dosyasını, Ahmet Ergenç, Filiz Gazi, Yeliz Şenay, Oylum Yılmaz, Nazlı Doğan ve Şenay Tanrıvermiş hazırladı.

Dergi, Oğuz Atay’ın ortaokulda yazdığı “Yolculuk” adlı metni okuyucusuyla buluşturuyor.

Dergide Rus yazar Danııl Kharms’ın “Bilge İhtiyarın Anıları”, Yunan yazar Antonis Samarakis’in “Nehir”, Bora Abdo’nun “Ben Gizlidir”, Figen Alkaç’ın “Israrı Kanadında”, Sultan Komut’un “Sayıklamalar-Bir”, Hasan Uygun’un “Kelebek”, Çiğdem Aldatmaz’ın “Şu Gelen Süleyman Olabilir mi?” öyküleri yer alıyor.

Derginin bu sayıdaki şair ve şiirleri: Hüseyin Kıran, “Küstah Hayvan Tavrıyla”; Mehmet Said Aydın, “Taş”; Ümit Erdem Bazıncı, “Kişi Zamirleridir”; Baran Çaçan, “Aşağıda”; Bekir Türker, “Korkma Plastik”, Emrah Tahiroğlu, “Cansız Atlar Kalır Geriye”; Nihat Abay “Dar”; Necmettin Topçu, “İsmi Anılmayan Çiçek”; Orkun Destici, “Bana da Bir Şey Sen Anlat”; Yeşim Özsoy, “Kalp Saati”. Yavuz Acun da “Dilê Gerok” adlı Kürtçe şiiriyle dergide yer alıyor.

Hasan Maç, geçmişten günümüze ruh ve beden yörüngesinde en eski büyük âşıkları, edebiyat ve felsefe üzerinden “Aşk Kadınları: Ölümsüz Ruhlar ve Çürümüş Ten” yazısında ele aldı. Ökkeş Koska, gazetecilerin kara bahtı olan ocak ayında, ölüm yıldönümü olan Hrant Dink’i ve aramızdan henüz ayrılan Mehmet Ali Birand’ı “Adalete Borcumuzu Ödemeden Barışa da Borçlandık” başlığıyla ele aldı.

Hasip Bingöl, “Kendine İcra Eden Çeviri: Tîjbazî” başlığıyla Türkçe şiirleri neden Zazacaya çevirdiğine değiniyor. Tayfun Topraktepe-Tomris Sakman Lizbon’a Gece Treni kitabını ele aldı.

Hindistan ve İran’da kendisine ölüm fetvaları çıkartılan Hindistanlı yazar Salman Rüşdi ile Jack Livings’in yaptığı keyifli röportajı, Didem Çelik Yılmaz çevirdi. Elif Akan, Veysi Altay ile “Faili Dewlet” belgeseli üzerine konuştu.

Sinema bölümünde Kenan Tekeş, Tepenin Ardı filmini “Tepenin Ardındaki ‘Olmak’” başlığında ele aldı.

Cenk Erdem’in “Müzik ve Psikoloji İlişkisi” adlı yazısıyla derginin sayfaları kapanıyor.

edebiyathaber.net (8 Mart 2013)

Yorum yapın