İz bırakan kadınlara adanmış filmler

Mart 3, 2017

İz bırakan kadınlara adanmış filmler

1488452299_Sinemia_Kad__nlarG__n__Sinemia Social, Bu Dünyada İz Bırakan 19 Kadının Gerçek Hikayelerini Anlatan 19 Biyografik Film başlığı altında Benazir Butto’dan Türkan Saylan’a, Amy Winehouse’dan Frida Kahlo’ya 19 önemli isme adanmış filmleri derledi.

Özel Sinema Kulübü Sinemia.com’un içerik platformu Sinemia.Social okuyucuları ve Sinemia app kullanıcılarının en çok arattıkları filmler içerisinden, tarihten günümüze hafızalarda iz bırakmış kadınlara adanan filmleri belirledi. Yaşama ve ideallerine olan tutkuları ve var olma biçimlerindeki mücadeleci yapılarıyla öne çıkan bu kadınlar, sinema aracılığıyla tüm dünyaya ilham vermeye devam ediyor. Bu Dünyada İz Bırakan 19 Kadının Gerçek Hikayelerini Anlatan 19 Biyografik Film başlığı altındaki derlemede öne çıkan filmlerden bazıları şu şekilde:

Coco Chanel’den Önce (Coco Before Chanel, 2009)

Audrey Tautou’nun başrolünde oynadığı film, Coco’nun yetimhanelerden, kabare şarkıcılığına uzanan hayatını ve sonunda, dünyanın en önemli modacısı olarak adını tarihe ve Paris sokaklarına kazıyışını konu alıyor.

Amy (2015)

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi soul ve jazz müzik solistlerinden biri olarak gösterilen Amy Winehouse’un hayatını anlatan belgesel tarzındaki film, bir yıldızın doğuşunu, doğuştan gelen yeteneğini, şansını ve yaşadığı zorlukları anlatıyor.

Bhutto (2010)

Pakistan’ın başbakanı seçilerek, İslam ülkelerindeki ilk kadın başbakan olan Benazir 2007’de suikast sonucu yaşamını yitirmiştir. Belgeselde bu güçlü ismin mücadeleci, vazgeçmeyen kimliğine ve yaşamına tanık oluyoruz.

Türkan (2011)

Ülkemizin en önemli figürlerinden, tıp bilimcisi, akademisyen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkan Saylan’ın hayatını, bilinmeyen yönleriyle ve duygu dolu detaylarla birlikte anlatan, ilham verici bir belgesel film.

Florence Nightingale (1985)

Aristokrat bir ailenin kızı olan Florence Nightingale, ailesinin tüm itirazlarına rağmen hasta bakıcı olur. Film, tüm zorluklara göğüs gererek mücadele eden devrimci, zeki, ilerici bir hemşirenin gerçek yaşamı üzerine kurgulanmış.

Kaldırım Serçesi (La Vie En Rose, 2007)

Edith Piaf’ın dramatik yaşam öyküsünü, Marion Cotillard’ın mükemmel performansı eşliğinde sunan nefes kesen bir biyografi… Piaf’ın eşsiz sesiyle devleşen müziğine ve hastalıklarla geçen gençliğinin ardından çektiği acılara şahit oluyoruz

Frida (2002)

Tarzı, politik ve sosyal duruşu, resimleri ve yaşadığı büyük aşkıyla günümüzün ikon kadınları listesinin başında gelen bir isim ve bugüne dek yapılmış en akıcı otobiyografilerden biri… Salma Hayek’in müthiş performansıyla karşımıza geliyor.

Jeanne D’arc (The Messenger: The Story of Joan of Arc, 2000)

Jeanne D’arc İngilizlere karşı Fransa’yı korumak adına savaşa katılmış ve Fransa’da bir azize olarak kabul gören ikonik bir figür. Film ise bu genç ve cesur kadının kısacık yaşamının kahramanlık öyküsünü anlatıyor.

edebiyathaber.net (3 Mart 2017)

Yorum yapın