İTEF 2019 İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali’nde neler oldu?

Nisan 25, 2019

İTEF 2019 İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali’nde neler oldu?

İTEF 2019 İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali, bu yıl Dalgakıran Edebiyat temasıyla düzenlendi. Festival kapsamındaki etkinliklerde yaşananları derledik.

18 Nisan Perşembe

Kelimelerden Köprüler: Çevirmenler Sahnede
Konuşmacılar: Duygu Akın, Eren Yücesan Cendey, Süleyman Doğru

İtalyanca çevirmen Eren Yücesan Cendey, İspanyolca çevirmen Süleyman Doğru ve İngilizce çevirmen Duygu Akın, İTEF 2019 – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali kapsamında İstanbul Şehir Üniversitesi Dragos Kampüsü’nde bir araya gelerek çeviri ve edebiyat üzerine bir söyleşi gerçekleştirdiler.

MEF Üniversitesi Çağdaş Bulgar Yazarları Ağırlıyor

Konuşmacılar: Alek Popov, Alexander Spatov, Angel Igov, Deyan Enev, Elena Alexieva, Georgi Gospodinov, Kalin Terziyski, Peter Chouhov, Peter Delchev, Radoslav Parushev, Vesela Lyahova, Vladimir Zarev, Zahari Karabashliev

Moderatör: Ece Erdoğuş Levi

Çağdaş Bulgar edebiyatının en çok okunan on üç yazarı, Bulgar edebiyatı üzerine derin bir söyleşi gerçekleştirip okurlarının sorularını cevaplandırdı.

19 Nisan Cuma

Hayatın Öğretilerine Dair Bir Söyleşi: “Acı, Bilginin Bedene İnmesidir” 
Konuşmacı: Azra Kohen
Moderatör: Ebru Kohen

Dünyaya çiftçi olmak için geldiğini düşünen, edebiyatta ektiğini binlerce okur olarak toplayan, günümüzün en çok okunan yazarı Azra Kohen ile; yolları Fi, Çi, Pi ile kesişen, iş ortaklıkları dostluğa dönüşen Ebru Kohen bu defa İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali sahnesinde buluştu.

Zamanda Edebi Bir Seyahat: Yazar Murat Menteş ve Çizer Hakan Karataş Anlatıyor
Konuşmacılar: Murat Menteş ve Hakan Karataş      
Moderatör: Nazlı Berivan Ak

Geçmişin yazarlarını bugüne taşıyan, bugünden o yazarların zamanına yolculuk yapan Murat Menteş ve Hakan Karataş hayali söyleşiler kitabı Derde Deva Randevu ile okurlarıyla buluştu.

Yazar – Çevirmen Buluşması: Yedi Yıl, Peter Stamm ve Regaip Minareci
Konuşmacı: Peter Stamm
Moderatör: Regaip Minareci

İsviçre’nin son yıllarda en çok konuşulan yazarlarından biri olan ve eserleri otuz yedi dile çevrilen Peter Stamm, kitabın çevirisi ile Dünya Kitap tarafından “Yılın Çeviri Kitabı” ödülünü alan Türkçe çevirmeni ve aynı zamanda etkinliğin moderatörü Regaip Minareci ile bir araya geldi. Modern hayatın çarkları arasında kendini keşfetmeyi geciktiren ruhları mercek altına alan bu çarpıcı ve cesur romanı konuşan olan yazar ve çevirmen, söyleşi ardından okurların sorularını cevaplandırdı.

Minotor ve Hüzün: Doğal Roman ve Hüznün Fiziği Romanlarının Yazarıyla Buluşma

Konuşmacı: Georgi Gospodinov
Moderatör: Ertuğ Uçar

Gospodinov’un kitaplarından pasajların da okunduğu etkinlikte mitoloji, mimari, nostalji ve doğalcılık akımı sınırlarında dolaştık. Okurlar, Minotor’un yerine labirente girmenin tadına vardı.

20 Nisan Cumartesi

Dalgalarla Tarihin Kalıplarını Yıkmak: Kafka’nın Kedileri ve Kapalıçarşı 
Konuşmacılar: Gábor T. Szántó & Fuat Sevimay
Moderatör: Elif Tanrıyar

Bir yanda Kafka’nın aslında 1921 yılında ölmediğine dair duyum alan ve bunun peşine düşen bir akademisyenin yolculuğunu anlatan Kafka’nın Kedileri romanının sahibi Macar yazar Gábor T. Szántó öte yandan Kapalıçarşı’nın resmi tarihini tersyüz edip yepyeni, masalsı bir forma dönüştüren Fuat Sevimay. Dinlerin ve düşünce tarihinin sosyolojik boyutuyla hayatımızda nasıl dalgakıran etkisi yarattığını irdeleyen ve yeni bir dalga, farklı bir algı yaratmak isteyen bu iki roman, Elif Tanrıyar moderatörlüğünde konuşuldu. Metne yabancılaşma, yakın tarih ve yurtsuzluk gibi çeşitli konuları bu iki yazardan dinledik.

Ağaçlarda Büyüyen Hikâyeler
Konuşmacılar: Paola Peretti & Şebnem İşigüzel
Moderatör: Nazlı Gürkaş

Şebnem İşigüzel ve Paola Peretti, Calvino’nun Ağaca Tüneyen Baronu’ndan aldıkları ilhamla, kurtuluşu ağaçların tepesinde, doğada arayan roman kahramanlarının hikâyelerini anlattı.

Dijital Dalgakıranlar

Konuşmacılar: Halil Türkden, Safter Korkmaz & Seçil Epik
Moderatör: Elif Doğan

Dijitalleşmeyle gelen bilginin özgür seyahati, kolay ulaşılabilirliği ve hızlı tüketilebilirliği çevrimiçi edebiyatı ve edebiyat eleştirilerini nasıl etkiliyor? Dijital Topuklar’ın kurucularından Elif Doğan’ın moderatörlüğünde bir araya gelen olan konuşmacılar İyi Kitap Dergisi’nden Safter Korkmaz, K24’ten Seçil Epik ve Keçi Edebiyat’tan Halil Türkden edebiyatın ve eleştirinin dijital halini konuştu.

Yazarlar DJ Kabininde Partisi 

DJler: Aslı Perker, Hakan Akdoğan, Tuna Kiremitçi

Aslı Perker, Hakan Günday ve Tuna Kiremitçi, edebiyatın ve müziğin kesiştiği parçalarla fantastik atmosfere sahip bir gece yaşattı.

21 Nisan Pazar

Geçmişin Kuyusu, İnsanın Kuytusu
Konuşmacı: Defne Suman
Moderatör: Çağlayan Erendağ 

Toplumsal unutma ve anımsama, travma, hakikatin bireysel ve toplumsal düzlemlerde bastırılması ve yeniden gün ışığına çıkarılması, kimlik, benlik ve aidiyet temaları Defne Suman’ın romanlarının felsefe çekirdeğini oluşturuyor. Anlatıların hepsinde yitirilmiş bir özü arama öyküsü bulunuyor. Edebiyatın kuytusunda insanın gerçek ile buluşması mümkün müdür? Dalgakıranın korunaklı tarafı dalgalardan beslenir mi? Hayatın dalgasında hakikat ne işe yarar? Özün peşindeki insan tüm öykülerimizin tek karakteri midir? Yazarlığın yanı sıra geleneksel yoga uzmanı olan Defne Suman ile Çağlayan Erendağ, edebiyatın ve yaratıcılığın mistik açılımlarını konuştu.

Hayalet Dalgakıranlar
Konuşmacı: Yekta Kopan
Moderatör: Sevinç Erbulak

Sahte kimlikler, tekrarlanan yalanlar bizi ne kadar korur? Sıradan hayatlarda ürettiğimiz hayaletlerimizden oyun arkadaşımız olur mu?

Son romanında sıradan bir günün hayatımızın en sıra dışı güne dönüşebileceğinin hikâyesini anlattığı Yekta Kopan’la Sevinç Erbulak söyleşti.

Mahir Ünsal Eriş ile Dil Atölyesi: DİL (LER) İMİZ
Konuşmacı: Mahil Ünsal Eriş

Konuştuğumuz dili yaratan koşullar, çevresi ve soyağacı, bütün bunların yazı diline yansıması üzerine bir sohbet… Diller nasıl doğdular, neden ailelere ayrıldılar, bizim dilimiz kimlerden? Akrabalarımıza ne kadar benzeriz, dilimizin yabancı dillerin etkisi altında kalması ne kadar kötüdür, kötü müdür? Yazar ve çevirmen Mahir Ünsal Eriş ile bu ve daha bunun gibi birçok soruya cevaplar arayan eğlenceli bir dil yolculuğu gerçekleştirdi.

22 Nisan Pazartesi

Psikolojik Gerilim ve Kadın
Konuşmacı: Ruth Ware
Moderatör: Yankı Enki

İngiliz psikolojik gerilim edebiyatının en önemli yazarlarından On Numaralı Kamara ile Kapkaranlık Ormanda romanlarının yazarı Ruth Ware, bize son yıllarda rolü ve önemi artan kadın kahramanlardan, kendi romanlarında daima gerilimin merkezinde olan kadınlardan, kurban ve suçlu olmak arasındaki ilişkiden, kadının toplumdaki konumunun polisiye ve gerilim edebiyatına nasıl yansıdığından bahsetti. Ware, polisiye ve gerilim edebiyatının popüler kültürde de giderek daha fazla egemen olmaya başlayan kadın öykülerine nasıl bir katkıda bulunduğunu yorumladı.

Dalgakıran Edebiyat Bosphorus Review’da!
Konuşmacı: Burhan Sönmez
Moderatör: Luke Frostick

Burhan Sönmez, günümüzde çağdaş edebiyatın en önemli isimlerinden biri. EBRD Edebiyat Ödülü’nü kazanan Sönmez’in yayınlanmış dört romanı ve birçok makalesi bulunmakta.  Tüm kitapları oldukça şiirsel, naif ve cesur bir tarza sahip. Özellikle üçüncü romanı İstanbul İstanbul, yerel hikayeleri kişisel anekdot ve esprilerle harmanlayarak trajedi ile absürtlüğün, umutsuzlukla iyimserliğin, gerçekle hayalin sınırlarında geziniyor. Luke Frostick, 22 Nisan’da İTEF kapsamında kargArt’ta, Bosphorus Review of Books ile birlikte düzenlenen etkinlikte Burhan Sönmez’le edebiyatın incelikleri üzerine söyleşti.

İTEF 2019 İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali Kapanış Partisi
Konser: Egri János Trio

Macaristan’in önde gelen caz bas-kontrbas müzisyeni Egri János, davulcu ve piyanocusuyla birlikte İTEF 2019 İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali kapanışında sahne aldı. 1966’ta Roman bir müzisyen ailede doğan Egri, 17 yaşından beri sahneye çıkıp sık sık jazz, crossover ve world müzik projelerinde yer alıyor. Béla Szakcsi Lakatos, Ferenc Snétberger, Tony Lakatos, Mihály Dresch ve David Yengibarjan gibi ünlü Macar kökenli müzisyenlerin yanı sıra Frank Zappa, James Moody, Tony Scott, Steve Grossman, Tim Ries, Ernie Watts, Stephane Belmondo, Paolo Fresu, Joe Lovano, Philip Catrine, Pat Metheny, Jack DeJohnette, Lee Konitz, Hal Galpe gibi uluslararası sanatçılarla birlikte çalmışlığı da olan Egri’nin üç tane albümü bulunuyor. Egri, EMI’da çıkan son albümünü yaptığı trio ile kargART’ta festival severler ile buluştu.

edebiyathaber.net (25 Nisan 2019)

Yorum yapın