İtalyan çocuk ve gençlik edebiyatının temsilcilerinden Roberto Piumini’den “Binbir At Masalı”

Ocak 15, 2020

İtalyan çocuk ve gençlik edebiyatının temsilcilerinden Roberto Piumini’den “Binbir At Masalı”

Roberto Piumini’nin yazdığı, Michel Fuzellier’in resimlediği “Binbir At Masalı”, 9 ve üzeri yaş grubu için Bahar Ulukan çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Rengârenk bir dünyanın ve sınırsız bir hayal gücünün kapılarını aralayan masallar

Çağdaş İtalyan çocuk ve gençlik edebiyatının önemli temsilcilerinden Roberto Piumini’nin kaleme aldığı Binbir At Masalı genç okurları, masalların vazgeçilmez kahramanları atlar etrafında örülmüş çağdaş masallarla buluşturuyor.

Çocukların yakın arkadaşı, maceraperestlerin ve büyük hükümdarların can yoldaşıdır atlar. Hayatın ve edebiyatın bütün sayfalarında yer alırlar: Efsanelerde kanatlanıp güneşe uçarlar, halk öykülerinde sırtlarında hayalperest şövalyeleri ve kovboyları taşırlar; bazı atlar kanlı canlı, güçlü ve hızlıdır; bazıları evcil ve yardımsever, bazıları özgür ve vahşi; bazılarıysa tahtadan, mermerden, çeliktendir…

Atların kendileri kadar masalları da büyüleyicidir. Troya atından tek boynuzlu ata, Don Kişot’un atı Rosinante’den Pegasus’a, atların ilginç özellikleri üzerine Roberto Piumini’nin kurguladığı bu masallar, rengârenk bir dünyanın ve sınırsız bir hayal gücünün kapılarını aralıyor.

Bir zamanlar, oyuncak bir at isteyen bir çocuk varmış. O kadar çok istiyormuş ki sonunda marangoz bir amca ona kocaman bir at kafası yontup altına da bir sopa yerleştirmiş.

‘İşte sana bir at. Beğendin mi?’

‘Harika!’ diye haykırmış çocuk ve tahta atına binip bir oraya bir buraya koşturmaya başlamış. Çok mutluymuş artık.

Bir gün civardan geçen bir heykeltıraş ‘Atının kafası biraz kaba saba olmuş oğlum,’ demiş. ‘İstersen onu güzelleştirebilirim.’

‘İyi olur, çok teşekkür ederim,’ demiş çocuk.

45 Heykeltıraş aletlerini alıp tahta atın kafasını düzeltmeye başlamış. Sonunda tahta at burnuyla, gözleriyle, ağzıyla, kulaklarıyla gerçek bir ata benzemiş. Çocuk atına binip bir oraya bir buraya koştururken eskisinden daha da mutluymuş.

Bir gün civardan geçen kralın oğlu oyuncak atı görünce haykırmış:

‘Bu at kafasını çok beğendim, onu istiyorum!’

Roberto Piumini 1947 yılında, İtalya’nın kuzeyindeki Edolo şehrinde doğdu. Öğretmenlik, pedagogluk, oyunculuk yaptı. 1978 yılından itibaren şiirleri, tekerlemeleri, masalları, öyküleri, romanları ve tiyatro oyunları yayımlandı. Korolar için çok sayıda şarkı sözü yazdı. Yetişkinler için radyo oyunları, öyküler, şiirler ve romanlar kaleme aldı, şiir çevirileri yaptı. Kitapları yurt dışında büyük ilgi gördü ve çeşitli dillere çevrildi.

Yazarın Yayınevimizden Çıkan Diğer Kitapları:

Ayıcık Bobbo ile Dostları Bobbo Macera Peşinde Bobbo, Ne Yapıyorsun? Bobbo, Nereye Gidiyorsun? Değirmenler Vadisi Yeşil Aslan

edebiyathaber.net (15 Ocak 2020)

Yorum yapın