“İşten Kovduran Yazılar” çıktı

Haziran 11, 2013

“İşten Kovduran Yazılar” çıktı

Nuri Kayış, 2007’den bu yana işini kaybeden köşe yazarları ile kovulmalarına neden olan yazılarını Tanyeri Kitap’ın yayımladığı İşten Kovduran Yazılar kitabında topladı.

Daha önce yine Tanyeri Kitap’tan çıkan Ölüme Götüren Yazılar isimli çalışması ile öldürülen gazeteci yazarların son yazılarını kitaplaştıran Kayış, bu sefer de Emin Çölaşan, Bekir Coşkun, Necati Doğru, Oktay Ekşi, Rahmi Turan, Özdemir İnce, Serdar Akinan, Metin Münir, Balçiçek İlter, Semih İdiz, Cüneyt Ülsever, Ece Temelkuran, Mehmet Altan, Nuray Mert, Ergun Babahan, Ali Akel, Yıldırım Türker ve Hasan Cemal başta olmak üzere birçok yazarın kovulmalarına neden olan yazıları derledi.

“Medyanın sermaye yapısı değişmedikçe” ve “medya patronlarının aynı zamanda devletle, bürokrasiyle ilişki içinde olmaya devam ettikçe” işten kovulmaların bir yöntem olarak var olacağını yazan Nuri Kayış kitabında şu yorumu yapıyor:

“Yazarların iktidarın telkinine ve patronların keyfine göre işten çıkarılmasını önlemenin birinci ve en etkin yolu medyanın sermaye yapısının değişmesidir.

Gazeteciliğin özel bir iş kolu olduğu düşünülerek gazete patronunun başka işlerle uğraşması önlenmelidir. Yazarından muhabirine, sayfa sekreterinden matbaa işçisine kadar medya sektöründe çalışanların sendikalı olmaları, keyfi kararlarla işten çıkarılmalarını zorlaştıracağı gibi, kendilerini güvencede hissetmelerini ve patron baskısına boyun eğmeden görevlerini profesyonelliğin gereklerine uyarak yerine getirmelerini sağlayabilir.

Yazarların kovulduğu gazetelerde çalışmaya devam eden yazarlara ve o gazeteyi alanlara da büyük sorumluluk düşüyor. Arkadaşları kovulan yazarların hiçbir şey olmamış gibi yazılarına devam etmelerinin etik olmadığı bilinmelidir.

Bir gazetede yazan onlarca yazarın bir anda patronun karşısında durmaları ve ona işten atılan arkadaşlarının geri alınmaması halinde artık yazmayacaklarını söylemeleri çok mu zordur? Evet, iktidarın ve medya sermayesinin büyük gücü vardır ama yazarlığın, aydın olmanın, fikir adamlığının hiç gücünün olmadığını söyleyebilir miyiz”.

Kaynak: Gazeteciler.com (11 Haziran 2013)

Yorum yapın