İşte, sürdürülebilir günlük yaşam için 10 öneri!

Haziran 3, 2020

İşte, sürdürülebilir günlük yaşam için 10 öneri!

Oggusto, sürdürülebilir günlük yaşam için 10 öneriyi derledi.

Alışveriş yapmadan önce iki kere düşünün

‘Eksilt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür’ biraz modası geçmiş bir slogan gibi gelebilir; ancak sürdürülebilir bir yaşamı benimsemek için dile getirilmesi gereken ilk motto da bu. Satın aldığımız her şey yaratıldığı malzemeden üretildiği sırada ortaya çıkarttığı hava kirliliğine kadar dünyada bir ayak izi bırakır. Bu yüzden satın almadan önce kendinize bunun gerekli olup olmadığını sorun. Eğer gerekliyse seçimlerinizi doğal malzeme ile üretilmiş, daha az paketlenmiş ve daha yakın bölgelerden ulaştırılmış olanlardan yana kullanın.

Büyük yatırımların çevreye büyük faydası olduğundan emin olun

Eğer yeni bir otomobil satın almak istiyorsanız yakıt tasarruflu modellere yönelin. Bu sayede karbon izinizi minimuma düşürebilirsiniz. Benzer durumlar buzdolabı, bulaşık makinası veya kurutucu gibi beyaz eşyalarda da geçerli; eğer böyle bir yatırım yapacaksanız enerji tasarrufu en yüksek modelleri tercih edin. Su ısıtıcısına ihtiyacınız varsa güneş enerjisinden faydalanmayı öncelikli kabul edin.

Plastiksiz bir yaşama geçin

Plastik doğada çözülmez. Ve bugün dünya yüzeyindeki okyanus alanlarının %40’ını kaplayacak plastiğin bir atık olarak yayıldığını ve her sene binlerce deniz kuşunun, kaplumbağanın ve balinanın ölümüne neden olduğunu biliyoruz. Siz plastik atıklarınızı minimuma indirmek için birkaç ufak adım atabilirsiniz; alışverişe çıkarken yanınıza bez çanta alabilir, tek kullanımlık şişeleri hayatınızdan çıkarabilir, plastikle paketlenmiş ürünler satın almak yerine ihtiyaçlarınızı lokal olarak temin edebilirsiniz.

Yaban hayatı tehlikeye atan ürünleri protesto edin

Asırlık ağaçların kesilmesinden su kullanımına üretimi ile türü tehlikede olan canlıların habitatını tehlikeye atan ürünleri satın almayın. Satın alacağınız ürünlerin etiketlerini mutlaka okuyun ve içeriği bambu gibi sürdürülebilir malzemelerden olanları tercih edin.

Suyu akılcı kullanın


Her şeyi çok fazla yıkıyoruz. Her ne kadar bilim insanları aşırı temizliğin bağışıklık sistemini zayıflattığını keşfetmiş olsa da herkes banyo yaparken, bulaşık veya çamaşır yıkarken çok ciddi oranlarda su tüketiyor. Bunun yerine gündelik yaşantınızda kullandığınız su miktarını azaltmayı ve suyu erdemli bir şekilde kullanmayı deneyin.

İşe yürüyün, bisikletle veya araç paylaşarak gidin

Sürüş alışkanlıklarınız geride bıraktığınız karbon ayak izini dramatik oranda düşürecektir. Yürümek, bisiklete binmek, araç paylaşmak veya toplu taşıma kullanmak sürdürülebilir bir yaşam için çok daha pratik seçimler.

Evinizde basit değişiklikler yapın

Evinizde yapacağınız ufak birkaç değişiklikle enerji tasarrufunuzu artırabilirsiniz. Örneğin, evinizdeki pencelerin ısı kaybettirmeyen özellikte olduğundan emin olun. Isıtma ve soğutma için ayarlanabilir termostatları tercih edin. Aydınlatma için lambalarınızı enerji tasarruflu olanlarla değiştirin. Sıcak su için güneş enerjisinden faydalanın.

Yediklerinizin soyunu tüketmeyin

Sorumlu olduğu aşırı su kullanımı, hava kirliliği, sera gazı emisyonu ve habitat yıkımı nedeniyle et üretimi çevreye en zararlı endüstrilerden biri. Daha sürdürülebilir bir yaşam için et tüketiminizi azaltırken üç şeye dikkat etmelisiniz; yemek artıklarının ortaya çıkmasını önleyin, planlı alışveriş yapın ve satın aldığınız her şeyi tüketin.

Uykunuzu gün dönümleri ile dengeleyin

Doğal uyku takvimi, doğal ışıktan daha fazla yararlanmanızı sağlar. Bu hem sağlığınız hem de daha az enerji kullanacağınız için dünya için faydalıdır.

Bostanlarda gönüllü olun

Sadece kendi sebze meyvenizi yetiştirmek için değil, yaşadığınız bölgedeki sürdürülebilir çemberi genişletmek için bir topluluğun üyesi olun. Zira bahçeler yeşil alanlar yaratır ve bahçe atıkları yine bahçede kullanabileceğiniz gübreye dönüştürülebilir. Yeşil alanlar sadece halet-i ruhiyenize değil, şehirlerdeki karbon emisyonunu azaltacağı için çevreye de iyi gelir.

edebiyathaber.net (3 Haziran 2020)


Yorum yapın