İşte, son 10 yılın en iyi 10 yerli filmi!

Temmuz 29, 2016

İşte, son 10 yılın en iyi 10 yerli filmi!

579892a90f25442b40e595e8Her listenin göreli olduğu açık. Hürriyet’in derlediği listeyi bu bağlamda ele almak gerekiyor. İşte o filmler:

KADER / ZEKİ DEMİRKUBUZ (2006)

Bekir, Uğur’u seviyor, Uğur Zagor’u, Zagor ise suç işlemeyi… Zagor hapisten çıkınca her şey değişiyor.

Ankara ve İstanbul film festivallerinden eli boş dönmeyen film, yönetmenin 1997’de vizyona giren Masumiyet filminin geçmişine odaklanıyor.

HACİVAT KARAGÖZ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ? / EZEL AKAY (2006)

Hacivat ve Karagöz’ün tanışmasından öldürülmelerine kadar geçen sürede başlarından geçenleri mizahi bir dille anlatan film, yönetmenin kardeşi Ender Akay imzalı müzikleriyle de dikkat çekiyor. Film, ayrıca Türkler’in İslam’la tanışmasından sonra neler kazanıp, neler kaybettiğine de değiniyor. Filmin başrollerini Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk paylaşıyor.

BEŞ VAKİT / REHA ERDEM (2006)

Denizi kucaklayan yüksek kayalıklı dağların eteğine kurulmuş, zeytinlerle sarılı, küçük ve yoksul bir köyün insanları basit hayatlara sahip. Günün beş vakitten ibaret olduğu bu köyde, köylüler sert doğa koşullarıyla mücadele etmeye çalışıyor.

Film, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü kazanmıştı.

HOKKABAZ / CEM YILMAZ (2006)

Başarısız bir kariyere sahip Hokkabaz, kariyerini kurtarmak için huysuz babasıyla birlikte turneye çıkmaya karar veriyor. Sihirbazlık gösterisi sırasında gelinin gerçekten sahneden yok olmasıyla yolculuk beklenmedik bir hal alıyor.

Yine Cem Yılmaz’ın 98 yapımı Her Şey Çok Güzel Olacak filmiyle birlikte Türksinemasındaki en iyi kara mizah örneklerinden biri kabul edilen filmin başrollerini Mahzar Alanson ve Cem Yılmaz paylaşıyor.

YAŞAMIN KIYISINDA / FATİH AKIN (2007) 

Altı farklı yaşamın bir şekilde birbiriyle keşittiği filmde her karakter bir yolculuğa çıkıyor. ‘Arayış’la başlayan bir yolculuk da Bremen’de başlayıp Trabzon’da sona eriyor. Filmin başrollerini Tuncel Kurtiz ve Nurgül Yeşilçay paylaşıyor.

MUTLULUK / ABDULLAH OĞUZ (2007)

Tecavüze uğradıktan sonra ailesinin onurunu kurtarmak için öldürülmesine karar verilen genç kız, infazcısıyla birlikte deniz kıyısındaki şehre kaçmaya karar veriyor. Burada tanışacakları İstanbul’dan “emekli” olmuş yaşlı adam, hayatlarına yeni bir bakış kazandırıyor.

Filmin başrollerini Özgü Namal ve Talat Bulut paylaşırken, filmin senaryo ve beğenilen müziği de Zülfü Livaneli’ne ait.

UZAK İHTİMAL / MEHMET FAZIL COŞKUN (2009)

Muhafazakar kesimin sinemadaki önemli temsilcisi Mahmut Fazıl Coşkun imzalı filmde, mütevazi bir yaşamı olan Müezzin Musa’nın Hristiyan komşusu Clara’ya olan aşkı anlatılıyor. Musa, ikisinin bir araya gelmesini uzak bir ihtimal olarak görürken, Clara’nın alacağı kararla her şey tamamen değişiyor.

Film birçok festivalden de ödülle dönmüştü.

VAVIEN / TAYLAN BİRADERLER (2009)

Mutsuz bir aile hayatına sahip olan Celal, karısı ve çocuğuyla birlikte küçük bir şehirde yaşıyor. Abisiyle birlikte ortak oldukları elektrik dükkanında işler istediği gibi gitmeyince içine düştüğü borç batağından kurtulmak isteyen ve karısından da bıkan Celal, sinsi bir plan yapmaya karar veriyor.

“Türk Coen Kardeşler ” olarak da bilinen Yağmur Taylan-Durul Taylan imzalı film, modern dönem Türk sinemasındaki en iyi kara mizah örneklerinden biri. Film sadece başrolleri paylaşan Engin Günaydın ve Binnur Kaya’nın performansı için bile izlenmeye değer.

GÖLGELER VE SURETLER / DERVİŞ ZAİM (2010)

Gölgeler ve Suretler, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında yaşanan etnik çatışma sırasında gölge oyunu oynatıcısı babasından ayrılmak zorunda kalan genç bir kızın öyküsünü anlatıyor.

Altın Portakal’dan En İyi Film ödülüyle dönen film, Kıbrıslı usta yönetmen Derviş Zaim’in son dönem filmlerinden.

BİR ZAMANLAR ANADOLU’DA / NURİ BİLGE CEYLAN (2011)

Anadolu’nun kırsalında gerçekleşen bir cinayet soruşturmasına odaklanan film, arka planında Anadolu insanına yönelik tahliller ve serzenişlerde bulunuyor. Sakince akan film, çarpıcı sahneleriyle de izleyiciyi şoke edebiliyor.

Nuri Bilge’nin “olgunluk” dönemi eseri olarak kabul edilen Bir Zamanlar Anadolu’da, Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye’yle dönmeyi başardı.

Filmde muhtar rolünü oynayan ve filmin senaryosunu da yazan Ercan Kesal’ın filmin bu derece “ustaca” olmasında rolü büyük. Her sahnesi farklı bir fotoğraf karesini andıran filmin başrollerini Yılmaz Erdoğan ve Muhammet Uzuner paylaşıyor.

edebiyathaber.net (29 Temmuz 2016)

Yorum yapın