Edebiyata ve kitaplara dair bilinmesi gereken 14 ilginç bilgi

Eylül 3, 2023

Edebiyata ve kitaplara dair bilinmesi gereken 14 ilginç bilgi

listelist.com‘dan Semih Öztürk edebiyata ve kitaplara dair bilinmesi gereken 14 ilginç bilgiyi sıralamıştı. Güncelliğini yitirmeyen listeyi bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. 

  1. Genji’nin Hikayesi, Murasaki Şikibu tarafından tahminen 1007 yılında yazıldığı düşünülen dünyanın ilk romanıdır.
  2. Amazement, bedroom, advertising, blanket, bump, gloomy, puking, drugged, champion, accused ve addiction kelimeleri ilk olarak William Shakespeare tarafından kullanılmıştır.
  3. Robinson Crusoe, Daniel Defoe tarafından İngilizce olarak yazılan ilk romandır.
  4. Dorothy Straight, How the World Began’ı yazdığında dört yaşında olduğu için dünyanın en genç yazarı olarak kabul edilmektedir.
  5. Jonathan Swift tarafından kaleme alınan Gulliver’in Gezileri kitabında mars uydularının büyüklüğü ve dönüş hızları ile ilgili bilgiler gökbilimcilerden yüz yıl kadar önce tasvir edilmiştir.
  6. Mark Twain tarafından kaleme alınan Tom Sawyer’ın Maceraları, 1876 yılında daktilo kullanılarak yazılan ilk kitaptır.
  7. John Steinbeck’in köpeği dünyaca ünlü roman Fareler ve İnsanlar’ın orijinal taslağını yemiştir.
  8. Alexandre Dumas, tarihi macera romanı olan Üç Silahşörler’i yazarken yardımcı bir gölge yazarla birlikte çalışmıştır.
  9. Margaret ve H.A. Rey, kendi imkanlarıyla yaptıkları bisikletle Nazi işgali altındaki Paris’ten kaçarken Meraklı Maymun kitabının taslağını da yanlarında götürmüşlerdir.
  10. Linda Woolverton tarafından yazılan ve tüm dünya tarafında ilgiyle karşılanan Alice Harikalar Diyarında, kitapta konuşan hayvanlar gerekçe gösterilerek Çin’de yasaklanmıştır.
  11. Wicked, cool, daiquiri ve T-shirt kelimeleri ilk olarak F. Scott Fitzgerald tarafından 1920 yılında yayımlanan Cennetin Bu Yanı romanında kullanılmıştır.
  12. Gabriel García Márquez, kült romanı Yüzyıllık Yalnızlık’ın film olarak uyarlanmasına izin vermemiştir.
  13. Barbara Cartland, yaşamı boyunca yaklaşık 700 küsür kitap yayımlamıştır. Ayrıca yazarın iki haftada bir roman bitirdiği de söylentiler arasındadır.
  14. The Bay Psalm Book, Amerika’da yazılan ilk kitaptır.

edebiyathaber.net 

Yorum yapın