Fotoğraflarla dünyanın en güzel edebiyat otelleri, bir tane de Türkiye’den!

Haziran 2, 2014

Fotoğraflarla dünyanın en güzel edebiyat otelleri, bir tane de Türkiye’den!

Suç ve cezayı Rusya’da Dostoyevski temalı bir otelde okumak ister misiniz? Jules Verne gibi maceraya atılıp, Alice’in odasında kalmak? Dünya çapında ünlü kitaplardan ya da yazarlardan ilham alınarak yapılan, birçok farklı ülkede bulunan edebiyat temalı oteller, kitapseverlerden büyük ilgi görüyor. Edebiyat turizmini ön plana çıkaran bu oteller, harika tasarımları ve içinde bulunan kitaplar ile dikkat çekiyor. Bunlar arasında bir tane de Türkiye’de var. 

1. HOTEL DE GLACE – QUEBECK, KANADA
Jules Verne’ni yolculuğa iten neydi? Ne keşfetmeyi planlıyordu? Bu soruları merak eden Hotel De Glace 2013 senesini Jules Verne yılı olarak düzenledi. Bu sene Jules Verne’den ilham alınarak tasarlanan otelin en büyük özelliği, buz ve kardan yapılarak her sene tekrar inşa edilmesi. 44 odası bulunan otel, ‘kışın merkezine yolculuk’ teması ile üşümek isteyenleri ve macera sevenleri bekliyor.
HOTEL DE GLACE
2. INN BOONSBORO HOTEL – MARYLAND, ABD
Edebi çiftlerden ilham alınarak tasarlanan odalara sahip Inn BoonsBoro Hotel, edebiyatın içinden can bularak gerçek mutlu çiftleri ağırlamak isteği ile 2009 yılında açıldı. Bu otelin en önemli özelliği odalarının isimlerini edebiyatın en ünlü çiflerinden almış olması. Jane and Rochester, Elizabeth and Darcy, Titania and Oberon gibi Charlotte Bronte, Jane Austen ve William Shakespeare’in yarattığı unlu âşıkların isimleri odalara verilmiş.
INN BOONSBORO HOTEL
3. LE PAVILLON DES LETTRES – PARIS, FRANSA
26 tane oda, harfler, yazarlar ve kitaplar… Fransız edebiyatının en önemli yazarlarının isimlerinin odalara verildiği, Le Pavillon Des Lettres, Paris’e farklı bir siluet kazandırıyor. 26 odası bulunan otelde her harf bir odaya verilmiş. Örneğin A odası, Hans Christian Andersen, Z odası, Emile Zola’dan esinlenilerek odalara konulmuş. Yazarların kitaplarından bazı paragraflar odanın duvarında size eşlik ederken, yatağınızın başucunda ise bir ipad, size yazarın kitaplarına ulaşmanıza yardımcı oluyor.
LE PAVILLON DES LETTRES
4. MAISON MOSCHINO – MILONA, ITALYA
Tavşanı kovalarken bir delikten düştünüz. Beklenmedik bir yolculuk sizi bekliyor. Maison Maschino macerayı daha derinden hissetmeniz için odalarını Lewis Carroll’in yazdığı Alice Harikalar Diyarından ilham alarak tasarlamış. 65 odası bulunan ve çok renkli bir şekilde tasarlanan otelde Alice’in odası en çok ilgi gören odaların başında geliyor. Masal sevenlerin gidip kalması gereken bu otelde, tekrar çocukluğunuza dönmeniz an meselesi.
MAISON MOSCHINO
5. MİNİ FUAR OTEL – İZMİR, TÜRKİYE
Mini Fuar Otel, farklı tarzı ve fuara yakınlığı ile dikkat çekiyor. Odaların her birisi bir yazara göre dizayn edilmiş olup, içerisinde yazarın kitaplarından alıntılar ve kitapları ile ilgili posterler bulunuyor. Odalara ismini veren yazarların kitaplarını da odalarda bulmanın mümkün olduğu otelde, edebiyatsever konuklar ağırlanıyor.
mini_fuar_hotel
6. RADISSON SONYA HOTEL – ST. PETERSBURG, RUSYA
Radisson Sonya Hotel’in iç mekânları Dostoyevski’nin efsanevi romanı Suç ve Ceza’dan esinlenerek yapılmış. 173 odası bulunan otelin her yerinde Dostoyevski’yi hissetmek mümkün. Dostoyevski’nin masasından esinlenerek yapılmış masalarda yazı yazmak, yine romanlarında çokça geçen Rafael’in Sistine Madonna’sını görmek ve Rusya dokusunu hissetmek isteyenler burada konaklıyorlar.
RADISSON SONYA HOTEL
7. SYLVIA BEACH HOTEL – OREGON, ABD
Gerçek kitapseverlerin mutlaka gitmesi gereken bir otel olarak tasarlanan Sylvia Beach, farklı kuralları ile dikkat çekiyor. Otelin tamamı okumak isteyenler için düzenlenmiş olup televizyon, radyo, telefon ve internet bulunmuyor. Büyük bir kütüphane bulunan otelde edebiyatseverler bu imkândan yararlanıyor.
Muhteşem bir deniz manzarasına sahip odalar, klasikler; Agatha Christie, Colette ve Mark Twain, Çok satanlar; Scott Fitzgerald, JK Rowling, Hemingway, Shakespeare, Jane Austen ve Romanlar; Oscar Wilde, Tolkien basta olmak üzere 3 gruba ayrılmış bulunuyor. Yazarların ve kitapların isimlerinin verildiği odaların her biri, o kitaba özgü bir tema ile hazırlanmış.
SYLVIA BEACH HOTEL
8. THE HOBBIT MOTEL – WOODLYN PARK WAITOMO, YENI ZELANDA
Tolkien’in kitaplarında uzun uzun anlatılan Hobbit evlerini Yeni Zelanda’ya giderek tecrübe edebilirsiniz. Tolkien’in kitaplarından ilham alınarak yapılan otelde Frodo ve Bilbo gibi kalabilir ve onlar gibi maceralara atılabilirsiniz.
THE HOBBIT MOTEL
9. LIBRARY HOTEL – NEWYORK, ABD

Adından da anlaşılacağı gibi bu otel bir kitaptan esinlenilmemiş. Tamamı bir kütüphane olarak dizayn edilen bu otelde 6.000 adet kitap konuklarına eşlik ediyor. Okuma odalarının ve şiir bahçelerinin olduğu otelde katların adları felsefe, tarih ve edebiyata göre tasarlanmış.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
10. THE BOAT ROI DES BELGES – LONDRA, INGILTERE
Londra’da bir oda konseptiyle yola çıkan Roi Des Belges, Joseph Conrad’in ‘karanlığın yüreği’ romanından esinlenerek yapılmış. İki kişinin konaklayabildiği, bir çatının üzerine inşa edilen otel, Conrad’in Kongo’da kullandığı buharlı gemiden ilham almıştır. Londra’ya farklı bir noktadan bakmak isteyenler için ilginç bir konaklama imkânı sunmaktadır.
THE BOAT ROI DES BELGES
Kaynak: DipnotTv – 2 Haziran 2014

Yorum yapın