“İşte Caravaggio”, “İşte Goya” ve “İşte Magritte” yayımlanıyor

Ocak 11, 2017

“İşte Caravaggio”, “İşte Goya” ve “İşte Magritte” yayımlanıyor

iste-caravaggioİşteserisinin yeni kitapları İşte Caravaggio, İşte Goya ve İşte Magritte, 13 Ocak’ta hep kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Tanıtım bülteninden

Bacon, Caravaggio, Cézanne, Dalí, Gaudi, Gauguin, Goya, Kandinsky, Leonardo da Vinci, Magritte, Matisse, Monet, Pollock, Rembrandt, Van Gogh, Warhol, Frank Lloyd Wright. Farklı ülkelerden, farklı akımlardan, sanat dünyasında iz bırakmış on yedi sanatçı. Ödüllü çizerlerin kitaplara özel çizdikleri illüstrasyonlarla her biri kendi başına da bir sanat eseri adayı olan on yedi kitap.

Dünyanın seçkin sanat yayıncılarından Laurence King’in hazırladığı “İşte” adlı benzersiz dizi, hep kitap aracılığıyla sanat tutkunlarına ulaşmaya ve onları keyifli bir yolculuğa çıkarmaya devam ediyor. Dizinin bu ayki kitapları, İşte Caravaggio, İşte Goya ve İşte Magritte.

İŞTE CARAVAGGIO

Pek çok ressam gölgelerde kalmaktan yakınırken, İspanya’nın arka sokakları insanlığa yepyeni bir sanatçı fısıldadı. Otuz dokuz yaşında öldüğünde ardında on yedi polis raporu, bir cinayet mahalli, bir de şövalye unvanı bırakan bir adam… Hayatının büyük bir kısmını kaçarak geçiren, gölgelerden öğrendiklerini sanatı ile harmanlayan, vahşi sokak hayatını resimlerinde ölümsüzleştiren bir ressam. Batı sanatının en etkileyici ve en ufuk açıcı sanatçılarından biri: İşte Caravaggio. Sanat tarihçisi Annabel Howard’ın kalemiyle, ressam ve çizer Iker Spozio’nun bu kitaba özel illüstrasyonları birleşiyor ve İspanya’nın dumanlar tüten arka sokaklarının belalısı ama aynı zamanda resim tarihinin parlayan yıldızı Caravaggio’nun macera dolu hayatına ışık tutuyor.

iste-goyaİŞTE GOYA

Geleneksel sanatın sona erişinin müjdecisi, modern sanatın babası… Geçmiş ile günümüz arasında sanatsal bir bağ. “Sanat için sanatçı”, sesini duyamadığı dünyanın karmaşasını resimleri ile tarihe not düşmüş, kişisel ifadenin ve bağımsız ruhun gerçek devriminin sinyallerini vermiş bir deha… Napoléon’un postalları tarafından ezilen, gerici hükümetlerin birbiri ardına geldiği, çok hızlı ve değişken bir çağda herkesin baktığı ama kimsenin tam anlamıyla görmediği bir şeye, insana tanıklık etmiş bir ressam: İşte Goya. Yıllardır Goya üzerine çalışma yapan Wendy Bird’ün bilgi birikimi ve It’s Nice That oluşumu tarafından 2011’in en gelecek vaat eden mezunu seçilen Sarah Maycock’un bu kitaba özel illüstrasyonları birleşerek sanatın kalbine harika bir define yolculuğu için Goya’nın sessiz dünyasının bir haritasını yaratıyor.

İŞTE MAGRITTE

İlk kez onun resminde beliren pek çok imge, bugün herkesin zihninde canlanıyor. Melon şapka, pipo, pofuduk bulutlar, güvercin gibi kolektif hafızamıza işleyen çalışmaları ve gerçeküstü adımları ile bugünün sanatına giden yolda muazzam bir rehber… Yıllarca gerçeküstücüler tarafından kabul edilmek için uğraşmasına rağmen onların teorilerine itaat etmeyi reddeden, kendi kurallarıyla gizemli bir evren yaratan, varolan evreni hayal ettiği ile harmanlayabilen bir sanatçı: İşte Magritte. Gerçeküstücülük üzerine çalışan Patricia Allmer ile ressam ve çizer Iker Spozio’nun bu kitaba özel çizdiği illüstrasyonlar, biyografisi, sanatının önemli bir parçası olan Magritte’in üzerindeki gizemi bir nebze olsun kaldırıyor.

Sanat tarihi konusunda şimdiye kadar benzeri yapılmamış bir çalışma olan dizinin yeni kitapları İşte Caravaggio, İşte Goya ve İşte Magritte, 13 Ocak’tan itibaren hep kitap etiketiyle raflarda, serinin diğer kitaplarının yanındaki yerini alacak.

edebiyathaber.net (11 Ocak 2017)

Yorum yapın