İşte, alkışlanacak yazar! | Adnan Özer

Nisan 7, 2020

İşte, alkışlanacak yazar! | Adnan Özer

Yazarların kitap tavsiyelerinden bıkanlara bir haberim var: Bağımsız kitabevlerine tek kalemde 500.000 dolar bağış yapılmış! Bağımsız sosyal mekân kitap işletmelerinin yaşaması gerek, yani bağış -kültür alanında- doğru yere. Ne derler, tam noktaya pansuman. İleride hem kitap bakalım hem de sosyalleşelim dediğimizde gidecek yerlerimiz olmalı, değil mi…? Bu güzel bir haber ama biz Türkiye’dekilere bir faydası yok. Amerika’da olmuş bu hayırlı iş.

James Patterson, adam gibi adam (eril dil bağışlansın), yazarlık yolunda tavsiyeler, okunacak kitap önerileri, salgın sonrası dünya ve sistem hakkında fikir yürütme yerine elini cebine atmış,  hem de ne atış. Bağımsız Kitapçılar Birliği’nin (American Booksellers Association) direktörü Allison K. Hill bu desteği son derece cömertçe bulduklarını söylüyor.

Patterson da, “Ülke genelinde kasabaların ruhu olan bağımsız kitapçıların yaşamaları konusunda endişeliyim,” diyor.   “Kitapların önemli olduğuna inanıyorum. Bizi daha nazik, daha dayanışmacı insanlar yapıyorlar. Ve bizi -şu an itibariyle- bunalmış, endişeli ve dehşet içinde hissetmekten uzaklaştıracak güce sahipler, ” diye de ekliyor.

(Patterson’un bu sözleri içimi acıttı; “kasabaların ruhu olan kitapçılar!” Kasabalar olacak ve onlarda kitapçılar… Aliler Ayşelere oralarda âşık olacak, oralardan yetişecek yeni yazarlar… Bir zamanlar, ucundan kıyısından, tatmıştık bu mutluluğu. Nasıl zehir oldu sonra… Nasıl yok oldular…)

Yazarın bu girişimiyle Bağımsız Kitapçılar Birliği ile Kitap Endüstrisi Yardım Vakfı’nın (Book Industry Charitable Foundation) yürütecekleri bir bağış kampanyası başlamış durumda. Bir fonda toplanan bağışlar 15 Mayıs’ta dağıtılmaya adresinden başlanacakmış. Birliğe üye kitabevleri SaveIndieBookstores.com adresinden destek için 10-27 Nisan tarihleri arasında başvurularını yapabileceklermiş. Anlaşılan o ki şeffaflık var ve ne kadar bağış, o kadar destek anlayışıyla hareket edilecek. Bir de mağdur olma durumuna göre.

‘Adamın parası var ki veriyor’ denilecek -Patterson, şu yakın yıllarda kitabevlerine, okullara, kütüphanelere milyonlarca dolar bağış yapmış. ‘Biz de yazarlar ne kazanıyor ki..?’ denilecek. ‘Hem bağımsız kitabevi de ne..?’

Öyle diyelim öyle olsun.

Adnan Özer – edebiyathaber.net (7 Nisan 2020)

Yorum yapın